Een pruik voor Obama

Pruik van Egbert de vrij Temminckwoensdag 30 april 2014 – Deze ouderwetse allongepruik werd gedragen door een Amsterdammer die niets moest hebben van de stadhouderskliek. Hij bevond zich vooraan in de rijen der oppositie tegen de Gouvernante, Brunswijk en Willem V (NNBW). Hij heeft krachtig meegewerkt aan de uiteindelijke verwijdering van de hertog van Brunswijk uit het land tijdens de Vierde Engelse Oorlog.

Deze pruik is het object waarmee de directeur van het Amsterdam Museum zijn instelling van harte aanbeval aan Obama, toen deze vorige maand de hoofdstad een bezoek bracht. Een vreemd gebaar om een president juist dit voorwerp te tonen. 

De pruikendrager in kwestie was Egbert de Vrij Temminck (1700-1785), burgemeester van de stad Amsterdam. Hij droeg de paardenharen pruik alleen tijdens ceremoniële plechtigheden. Temminck heeft 21 keer zijn termijn als burgemeester uitgezeten. Geen geringe prestatie, maar voor een staatsgezinde regent van een anti-stadhoudersgezinde stad zeer begrijpelijk.

De directeur van het Amsterdam Museum toonde de pruik niet om de politieke tegenstellingen te benadrukken. Maar wel om te laten zien dat het Temminck was die Amsterdam in 1778 in het geheim een concept-handelsverdrag liet ondertekenen met William Lee, een niet gevolmachtigde agent van de Amerikanen.

Amerika als land bestond nog niet, maar handelsbelangen deden de burgemeester de hand schudden met onofficiële vertegenwoordigers. Toen de Engelsen in 1780 een kopie van het contract in handen kregen, waren de rapen gaar en was de Vierde Engelse Oorlog een feit.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.