Spionage tijdens Amerikaanse Revolutie

Edward Bancroftvrijdag 9 mei 2014 – Pas toen in 1891 de Britse diplomatieke archieven hun deuren openden, werd bekend dat de Amerikaan Edward Bancroft (1744-1821) een dubbelspion was. Hij was naaste medewerker van de Founding Fathers van de VS maar hield zijn ogen en oren ook open voor de Engelsen.

Over Bancroft verscheen enkele jaren geleden een biografie. Die ligt nu voor een habbekrats in de ramsj bij boekhandel het Martyrium

Edward Bancroft is een unieke figuur in de geschiedenis van Amerika. Geboren in Massachusetts vertrok hij in 1763 naar Brits Guyana, waar hij op een plantage het beroep van geneesheer uitoefende. Ook verbleef hij enige tijd in Suriname. Zijn observaties in de natuur verwerkte hij in zijn Natural History of Guiana (1769).

Eind jaren zestig vertrok hij naar Engeland. Daar begon hij aan wat later een respectabele carrière zou blijken. Hij werd lid van de Royal Society en zette zijn wetenschappenlijke arbeid voort. In Londen raakte hij bevriend met zijn landgenoot Benjamin Franklin. Hij zou aan Franklin later, nadat deze naar Amerika was teruggekeerd en er een van de voormannen van de Revolutie was geworden, als spion zijn diensten bewijzen. Bancroft briefde Franklin van alles door over de Britse politiek en over militaire zaken.

Toch was Bancroft niet echt enthousiast over de plannen van zijn landgenoten om zich los te vechten van de Engelsen en zich onafhankelijk te verklaren. Zijn contacten met leden van de Britse Geheime Dienst leidden ertoe dat hij ook voor de Engelsen spioneerde en hen informeerde over wat Franklin c.s. hem hadden toevertrouwd.

Talloze brieven van Bancroft zijn bewaard gebleven. Sommige brieven zijn in geheimschrift, andere bevatten op het eerste gezicht alleen uitwijdingen over galante onderwerpen. Tussen de regels door echter had hij met speciale inkt zijn politiek gevoelige opmerkingen weergegeven. Zolang men hier geen weet van had, hield Amerika hem voor een van de loyaalste verdedigers van de onafhankelijkheid. — RvV

¶ Thomas J. Schaeper, Edward Bancroft Scientist, Author, Spy. Yale University Press 2011. ISBN 9780300118421. Prijs: $ 37 (352 blzz), bij Martyrium € 10.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.