Glansrol voor de Zonnekoning

Wilkinson Lodewijk xivmaandag 12 mei 2014 – Engelse historici accepteren niet langer de traditie in de geschiedschrijving waarin Lodewijk XIV werd geplaatst in apostolische opvolging van absolutistische, demonische heersers die met hun fanatieke agressie de vrijheid bedreigden: Filips II, Lodewijk XIV, Napoleon, keizer Willem II, Adolf Hitler.

Met deze woorden positioneert de Britse historicus Richard Wilkinson zijn biografie van de Zonnekoning in de moderne historiografie. De oorspronkelijke versie zag in 2007 (Routledge) het licht. Onlangs is de biografie in een Nederlandse vertaling verschenen. 

De Franse Zonnekoning spreekt nog altijd tot de verbeelding: door zijn levenswerk Versailles, door zijn liefde voor kunst en dans, door zijn streven naar absolute macht, maar ook door zijn niet altijd even geslaagde oorlogsstrategieën. Zelfs het verhaal waar Saint-Simon, één van de hovelingen in Versailles, in zijn memoires over schrijft, doet de fantasie breidelloos haar gang gaan: namelijk over het enorme, zelfs stinkende gat in Lodewijks gehemelte, dat ontstaan was nadat er een rotte kies wat slordig getrokken was.

Al deze thema’s komen aan de orde in Lodewijk XIV. Hierin beschrijft Wilkinson, die eerder boeken schreef over de buitenlandse politiek en oorlogen van Lodewijk XIV, diens rol als koning, regeringsleider, veldheer en beschermheer van kunsten en wetenschappen. Hij geeft aan waar de Franse vorst faalde, maar ook laat de biograaf zien dat Lodewijk wel degelijk het nodige heeft bereikt.

Verder is er aandacht voor Lodewijks privéleven. Hoewel de Zonnekoning 24 uur per dag zijn glansrol speelde, is Wilkinson erin geslaagd achter Lodewijks ‘gouden masker’ te kijken. Dit levert een genuanceerd en verrassend beeld op, zo meldt de uitgever in de blurb. — RvV

¶ Richard Wilkinson, Lodewijk XIV. Veen Media – Historisch Nieuwsblad 2014. ISBN 9085714346. Prijs: € 29,99 (448 blzz.). Lees hier de inhoudsopgave en de inleiding.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.