Alternatieve geschiedenis van de roman

Steven Moore The Noveldinsdag 13 mei 2014 – Steven Moore (VS) is schrijver, boekrecensent, uitgever en boekverkoper-antiquaar, zo staat er op zijn website te lezen. Zijn laatste product: de zeventiende- en achttiende-eeuwse geschiedenis van de roman. Het is deel 2 van wat een drieluik moet worden: The Novel. An Alternative History.

Met het veelzeggende ‘alternative’ plaatst Moore zich, wars van theorieën, nadrukkelijk buiten de wereld van de wetenschappelijke literatuurhistorici. Het boek is voortgekomen uit zijn verslaving aan lezen. Moore is een boekenwurm. De ruim 400 romans die hij in zijn overzichtswerk noemt, heeft hij dan ook allemaal gelezen. 

Voor Steven Moore is de roman geen uitvinding van de 18e eeuw, zoals sommigen beweren. Het is een kwestie van definitie natuurlijk, zo haalt de recensent van de Boston Review aan. Wie een roman enkel beschouwt als een lang verhaal van meer dan 50.000 woorden, kan de beginjaren gerust plaatsen in de Oudheid. En dat doet Moore dan ook, zo bleek al in het eerste deel van zijn drieluik over de roman.

In het tweede deel, dat in oktober vorig jaar is verschenen, behandelt hij begrijpelijkerwijs geen Nederlandse romans (jammer). Maar wel de Europese roman (Spaans, Duits en Latijn), de Franse roman, de Aziatische roman (Chinees, Koreaans, Japans, Tibetaans, Perzisch, Indisch), de Engelse roman en de Amerikaanse roman. Een stukje blurb:

This is the period of such classic novels as Tom Jones, Candide, and Dangerous Liaisons, but beyond the dozen or so recognized classics there are hundreds of other interesting novels that appeared then, known only to specialists: Spanish picaresques, French heroic romances, massive Chinese novels, Japanese graphic novels, eccentric English novels, and the earliest American novels.

In de 17e en vooral in de 18e eeuw werd de roman internationaal enorm populair. Schrijvers begonnen te experimenteren, met brievenromans, thrillers, liefdesromans, parodieën, sf, familiesaga’s en bijvoorbeeld romans in versvorm. Deze uiteenlopende vormen en genres komen uitgebreid ter sprake in The Novel. An Alternative History. De aandacht gaat niet alleen uit naar wat traditioneel gerekend wordt tot de wereldliteratuur, maar ook naar de vele onbekende werken die de literaire context vormen voor deze bekende werken. — RvV

¶ Steven Moore, The Novel. An Alternative History (1600-1800). Bloomsbury 2013. ISBN 9781441188694. Prijs: £22.50 (gebonden, 1024 blzz.). Lees hier de inhoudsopgave en de inleiding. En lees hier een recensie in de Boston Review.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.