Hoe radicaal was de Verlichting?

Margaret Jacob Soetenbeeck programmavrijdag 16 mei 2014 – Op donderdag 8 mei jl. hield de bekende Verlichtingshistorica Margaret Jacob, hoogleraar Geschiedenis aan de University of California, Los Angeles, voor een volle zaal geïnteresseerden een lezing over haar specialisme: How radical was the Enlightenment? What do we mean by Radical?

De lezing maakte deel uit van het Soeterbeeck Programma (Radboud Universiteit) en vond plaats in Huize Heyendael te Nijmegen. 

Ons moderne seculiere en egalitaire wereldbeeld is een erfenis van de Verlichting, meent Margaret Jacob, meer in het bijzonder van de kleine radicale elite van denkers die eind zeventiende eeuw ‘religie’ tot object van onderzoek en fundamentele twijfel maakten. Pure wetenschap dus. Een bonte verzameling Hugenoten, Engelsen en natuurlijk Nederlanders maakten van deze Radicale Verlichting deel uit.

Met hun ideeën kreeg de secularisering van het westerse denken vorm en inhoud: religieuze tolerantie en vrijheid van meningsuiting. In haar lezing laat Jacob zien dat deze denkers hebben bijgedragen aan ons moderne denken, maar ook dat hun bijdrage genuanceerder was dan vaak wordt gedacht. — PvW

¶ Het Soeterbeeck Programma heeft de lezing integraal online gezet. Een kort verslag en foto’s (waaronder bovenstaande foto van Margaret Jacob, gemaakt door Rutger van Loo) zijn hier te vinden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.