Domweg gelukkig in Dordt

Welkom in de gedigitaliseerde kaartenbak van het Regionaal Archief!

Archief Dordrechtdinsdag 20 mei 2014 – Vele jaren geleden was ik op een zaterdagmiddag gelukkig. In Dordrecht. In afwachting van de zojuist aangevraagde stukken trok ik een bak open en dat was de kaartenbak handschriften.

Bijna dreigde ik te vergeten waarvoor ik naar het archief was getrokken, de fiches baanden de weg naar een paradijs. Twee droevige brieven van Elisabeth Maria Post, dat was de schat waartoe ik me die middag beperkte, maar er was meer en ik staakte het graven, de aangevraagde stukken waren gearriveerd. 

Vorige week zocht ik andermaal naar die kaartenbak, op zoek naar het verloren geluk. Vergeefs. En ook weer niet. De kaartenbak was geleegd en ondergebracht in nummer 150 van de inventaris. Thuis te raadplegen! Dat is wel handig en ook jammer. Nu is het geluk er voor iedereen. Nummer 150, de ‘Collectie van Handschriften’, biedt onderdak aan liefst 4.230 archiefstukken: van Poot tot Schimmelpenninck. Ga zelf maar kijken!

David van Hoogstraten dankt in 1721 Poot voor de hem toegezonden dichtbundel met de woorden: ‘Godt zegene de kragt uwer jaren ten beste der Nederlandsche welsprekentheit, die om zulke voorstanders roept’. Literatuur is welsprekendheid in de ogen van Van Hoogstraten. Dan naar nummer 318: spotvers op de oranjegezinde Jan de Bandt. Elders een keerdicht op Jan van Hoogstraten. Aantekeningen betreffende Anna Maria van Schuurman. Twee teksten van Marijke Spies (nummers 3806 en 3807). Wie niets vindt, heeft slecht gezocht.

Het archief heeft ook een fantastische bibliotheek, ruim 28.000 boeken en tijdschriften. Niet beschreven in de STCN. Heerlijk! Onder meer de collectie van ‘Diversa Sed Una’ is ondergebracht in deze bibliotheek. Ook zag ik een mooie convoluut met pamfletten uit de patriottentijd, met daarin pamfletten die ik niet zocht. Maar vond. — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.