Bath, ontmoetingsplek voor de jetset

Metthew Darly Bath Characters (1778)zaterdag 24 mei 2014 – Bath werd beleefde in de achttiende eeuw grote bloei. Weyerman beschrijft Bath rond 1705 nog als ‘klein steedje, niet min befaamt als Aken wegens deszelfs heelzaame Wateren’ (Konst-schilders deel 4, p. 422), maar het werd in de loop van de eeuw een ontmoetingsplek voor de betere kringen.

Sommige bewoners van Bath wilden niet voor de bezoekers onderdoen. Een van hen was Lady Miller. Waarschijnlijk is zij het die op deze prent, door Matthew Darly (±1720-1781), op de hak genomen wordt. Darly runde met zijn vrouw in Londen een succesvolle prentenhandel en stond bekend om de satirische prenten die hij zelf vervaardigde. Hij maakte bijvoorbeeld in 1778 de reeks Bath Characters, waar deze prent deel van uit maakt. 

Lady Miller organiseerde van 1774 tot 1781 in Bath een literaire salon en zomerse voorleesavonden. Zij liet Poetical Amusements in a Villa near Bath publiceren, een selectie uit gedichten die bezoekers aan haar salons moesten inleveren. Het oordeel over die bundel was unaniem negatief. Dat vonden ook literaire beroemdheden als David Garrick, Horace Walpole en Fanny Burney, die zich wel door haar lieten fêteren maar zich achteraf erg kritisch over het literaire niveau uitlieten. Walpole en Dr Johnson vonden het maar opgeblazen vertoningen. Over Lady Miller zelf schreef Fanny Burney:

a round, plump, coarse-looking dame of about forty, and while all her aim is to appear an elegant woman of fashion, all her success is to seem an ordinary woman in very common life, with fine clothes on. Her movements are bustling, her air is mock-important, and her manners inelegant (bron). 

Het is op de prent van Darly – die overigens getiteld is Mount Parnasus or the Bath
Sappho – niet goed te zien maar op het bovenste grafmonument aan de zijkant van haar pruik staat ‘Elegies’, en op het onderste ‘Epitaphs’, en op het lint ‘Satires’. Op de knotten aan de achterkant van de pruik staan van boven naar beneden de woorden: ‘Epigrams, Lampoons, Bon Mots, Charades, Puns en Miscellanies’. — JF

¶ Een aardig boekje over Bath en de letteren is Bath and the eighteenth century novel, van Mary K. Hill (Bath, 1989), dat op het omslag dezelfde prent toont als hierboven is afgedrukt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.