De verloren brieven van Jan Bekker Teerlink

Jan Bekker Teirlinckmaandag 26 mei 2014 – De KRO heeft al drie seizoenen de serie Brieven Boven Water uitgezonden, waarbij een team onderzoek doet naar de schrijvers van de brieven die ik indertijd in The National Archives in Londen heb gevonden. Dat wil zeggen: het team zoekt na wie de briefschrijvers en de geadresseerden waren en spoort daarna hun nakomelingen op.

Een van de best bekeken afleveringen was die naar Jan Bekker Teerlink, geboren in Vlissingen in 1759 en overleden in Margaux, bij Bordeaux in 1832. Van hem heb ik zo’n 700 brieven gevonden. Ik heb zijn leven min of meer gereconstrueerd en er is een fraaie documentaire over hem gemaakt die zich in Londen, Parijs en Bordeaux afspeelt. 

Wijnkenners kennen misschien de naam van de Bordeauxwijn Marquis d’Alesmes-Becker; welnu die wijn is naar hem genoemd.

Bekker-Teerlink (zie de foto hierboven) diende als koopman bij de VOC in Kanton. Na zijn terugkeer voer hij in dienst van particuliere reders nog tweemaal naar China. Beide keren werd het schip waarop hij voer gekaapt: de eerste keer door de Fransen, de tweede keer door de Engelsen. Die laatste kaping is er de oorzaak van dat zijn hele archief in Londen is beland.

Ik kon reconstrueren dat deze 18e-eeuwse kosmopoliet in Bordeaux een tumultueuze verhouding had met een getrouwde Française met wie hij na zijn laatste reis naar China zou gaan samenwonen. Uit onderzoek is gebleken dat zij een van de voornaamste hoerenhuizen in Bordeaux bezat. Bekker trouwde echter met een ander en vestigde zich in Margaux als wijnboer. — RvG

¶ Het hele verhaal wordt op woensdag 28 mei om 10.00 uur opnieuw uitgezonden door de KRO (Nederland 2). Zie ook een eerder bericht hierover op deze site.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.