Verhalen van een tante

Verhalen van een tante. Memoires 1781-1830dinsdag 27 mei 2014 – In 1835 begint ze haar memoires te schrijven: Adèle d’Osmond, dochter van de markies van Osmond en na haar huwelijk gravin van Boigne. Ze werd in 1781 geboren in Versailles en tekende haar levensverhaal op voor de zoon van haar enige broer (zelf had ze geen kinderen).

Hoewel ze er een titel aan meegaf (Récits d’une tante), was het niet de bedoeling dat het gepubliceerd werd. Dat gebeurde daarom pas in de 20ste eeuw. Nu is er een Nederlandse vertaling van uitgekomen in de beroemde Privé Domein-reeks. 

Adèle d’Osmond (1781-1866) groeide op in de directe nabijheid van het Franse hof. Ze was getuige van de Franse Revolutie maar ook van de opkomst van Napoleon. Ze maakte het eerste keizerrijk mee en de veldtochten van de napoleontische legers. Ze zag hoe Napoleon naar Elba verbannen werd, terugkeerde naar Parijs, om ten slotte definitief bij Waterloo verslagen te worden. Ook beleefde ze de revolutie van 1830 én die van 1848 van dichtbij.

Adèle kende iedereen: Louis XVI, Marie Antoinette, Napoleon, Chateaubriand en Madame de Staël. Vorsten, wetenschappers en politici maakten deel uit van haar vriendenkring en haar salon was een van de bloeiendste van haar tijd. Al deze personages komen voor in haar memoires. Die geven een ‘onopgesmukt, soms bijna meedogenloos en vaak geestig beeld van het leven in de hoogste kringen, waarin zij haar hele leven heeft verkeerd.’

¶ Adèle d’ Osmond, Verhalen van een tante. Memoires 1781-1830. Een bloemlezing gekozen, vertaald en toegelicht door Willem Derks. Utrecht, Arbeiderspers 2014. ISBN 978-90-295-8905-5. Prijs: € 25 (399 blzz.).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.