Biografie van Roermond

Roermond Biografie van een stad en haar bewoners
vrijdag 30 mei 2014 – In de 18e eeuw behoorden grote delen van het huidige Noord-Limburg, waaronder Roermond, tot de Oostenrijkse Nederlanden. Die werden geregeerd door de Verlichte keizer Jozef II, die tegen de wil van de conservatieve Brabanders zijn vooruitstrevende denkbeelden in de praktijk wilde brengen.

Uiteindelijk leidde dit tot de Brabantse Revolutie. Oostenrijkse troepen werden verjaagd en de ‘bevrijde’ gebieden verenigden zich in een nieuwe republiek: de Verenigde Nederlandse Staten, kortweg De Unie. Wat snel wordt vergeten, is dat dit revolutionaire vuur ook in Roermond woedde. De stad sloot zich dan ook aan bij De Unie. Dit alles is te lezen in de zojuist verschenen stadsgeschiedenis van Roermond, door Peter Nissen en Hein van der Bruggen. 

In Roermond. Een biografie van een stad en haar bewoners is te lezen dat de Revolutie in deze Noord-Limburgse stad door onderlinge verdeeldheid reeds na elf maanden als een nachtkaars uitdoofde (bron). Het boek vertelt uiteraard meer over de geschiedenis van Roermond dan alleen 18e-eeuwse wederwaardigheden. Dankzij het feit dat het vijf jaar op zich heeft laten wachten, is er bijvoorbeeld ook aandacht voor de nu reeds legendarische oud-wethouder Jos de Rey.

Het naslagwerk vertelt verder hoe in de 12e eeuw, daar waar de Roer in de Maas stroomt, een nederzetting ontstond die zou uitgroeien tot een welvarende stad. Die welvaart was niet alleen te danken aan de aardewerkproductie, maar vooral aan de lakenhandel en het Hanzeverbond, waarvan Roermond deel uit maakte. Een groot aantal kloosters vestigde zich in de stad. In de 16e eeuw werd het bisschopsstad. Onder de bevolking leefde het geloof in heksen nog lange tijd, getuige de heksenverbrandingen waar de stad bekend om staat: in 1613-1614 zijn er 64 heksen ter dood gebracht. — RvV

¶ Peter Nissen en Hein van der Bruggen, Roermond. Biografie van een stad en haar bewoners (Maaslandse Monografieën Grote Serie 12). Uitgeverij Verloren 2014. ISBN 9789087041922. Prijs: € 35 (670 blzz., geïllustreerd).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.