De demonen van een schrijver

Letizaterdag 31 mei 2014 – Deze prent is opgenomen in Critique historique, politique, morale, économique et comique sur les lotteries anciennes et modernes, spirituelles et temporelles, des États et des Églises. Dit tweedelige werk, volgens mejuffrouw Van Eeghen gedrukt en uitgegeven door de Amsterdammers Pierre Mortier en Jean Louis de Lorme (1697), is geschreven door de Milanees Gregorio Leti (1630-1701).

Zelden heb ik een prent gezien waarop een schrijver zo is afgebeeld, omringd met zijn demonen. Bovenin zie je hem aan het werk, met de broek op de knieën. De linker demon houdt de slippen van zijn jas omhoog, waardoor de kijker zicht heeft op het werk waarmee de schrijver zich ontlast. ‘Lotterie’ staat er op het bovenste boek. De boeken daaronder dragen als titel ‘Charletanerie’ en ‘Monarchie’ (de titel van het derde boek kan ik niet lezen).

Op het onderste gedeelte van de prent zie je een stel honden. Ze verbeelden de critici van de schrijver. Ook hier wordt gepoept en gepiest, zij het deze keer op de productie van de schrijver. Een kwestie van afzeiken dus. Leti was met zijn Critique historique […] sur les lotteries anciennes et modernes kennelijk op het ergste voorbereid.

De tot het calvinisme bekeerde Italiaan Gregorio Leti nam zelden een blad voor de mond. Hij was een ‘pain in the ass’ voor de roomskatholieke clerus. Zijn pen was scherp en zijn geest ook. In Londen stond hij onder protectie van Karel II. Maar hij overspeelde zijn hand met zijn Il Teatro Britannico, een anekdotenbundel waarin hij zijn beschermheer op de tenen trapte door ook het Engelse katholicisme op de korrel te nemen.

De Italiaan nam het zekere voor het onzekere en verliet Engeland. Hij kwam in 1683 in Amsterdam terecht waar hij het twee jaar later schopte tot stadsgeschiedschrijver. Weyerman noemde Leti een ‘puistig en quastig Boekwormtje’: een ‘Italiaanschen Blaasbalg’. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op De demonen van een schrijver

  1. Rietje van Vliet schreef:

    Dank voor de aanvulling!

  2. K schreef:

    Op het derde boek staat waarschijnlijk ‘Elisabeth’. Dit verwijst naar Leti’s Historia overo Vita di Elisabetta, Regina d’Inghilterra uit 1693.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.