Gelderse adel in opspraak

Adel in opspraakmaandag 2 juni 2014 – Na zijn boeiende Schijngestalten (2013), over de Arnhemse ‘aristocratische patriot’ Gerard Brantsen, heeft Bert Koene zich voor een nieuwe studie opnieuw gestort op de Gelderse aristocratie.

Zijn Adel in opspraak verschijnt een dezer dagen. Het onderwerp is de familie van Westerholt, die vroeg in de 17e eeuw door huwelijk kasteel Hackfort in het Gelderse Vorden in haar bezit kreeg. In de 18e eeuw is de familie vaak over de tong gegaan. 

Koene heeft op basis van velerlei archiefmateriaal de schandalen op een rijtje gezet en gereconstrueerd. Het eerste familielid dat in de 18e eeuw een smet wierp op het nog redelijk schone familieblazoen, is Johan Frederik van Westerholt. Hij trouwde in 1721 boven zijn stand met Sophia Charlotta, rijksgravin von Wartensleben, dochter van een Pruisische veldheer. Het werd een vechthuwelijk dat uitliep op scheiding (1736).

Zijn zoons zorgden voor talloze schandalen. De oudste zoon was militair maar leidde een misdadig leven. Hij werd ontslagen en voor de rest van zijn leven opgesloten in een verbeterhuis in Utrecht. Volgens Koene had hij een psychische stoornis. De tweede zoon was een ruziezoeker. Hij was getrouwd met een jong ding die het na zijn dood voor lange tijd aanlegde met een boerenzoon, van wie zij ten minste twee kinderen kreeg.

Dankzij één van de dochters van Johan Frederik van Westerholt, of liever gezegd dankzij haar man die zich ontpopte tot een ‘bekwame crisismanager’, werd de familie behoed voor blijvende reputatieschade. — RvV

¶ Bert Koene, Adel in opspraak. De Westerholts van Hackfort in de achttiende eeuw. Uitgeverij Verloren. ISBN 9789087044480. Prijs: € 18 (160 blzz.).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.