Library of the Written World

Jesuit Books in the Dutch Republicdinsdag 3 juni 2014 – De reeks Library of the Written World (Brill) bevat inmiddels prachtige boekhistorische titels, die helaas alleen voor bibliotheken betaalbaar zijn. Ze zijn netjes maar sober vormgegeven, gehuld in een herkenbare gifgele omslag. Een groot aantal titels is geschreven door Nederlandse auteurs.

Binnenkort verschijnt een nieuwe loot aan de stam. Dit keer een bibliografie van boeken van jezuïeten, gedrukt in de Republiek, samengesteld door Paul Begheyn SJ. De presentatie vindt plaats op donderdag 26 juni (14.30u) in Museum Meermanno te Den Haag (aanmelden hier). 

De bibliografie bevat een gedetailleerde beschrijvig van alle boeken die door jezuïeten zijn geschreven én uitgegeven in de Nederlanden en de Generaliteitslanden. Het boek bestrijkt de periode 1567-1773: in het laatstgenoemde jaar werd de Sociëteit van Jezus om politieke redenen verboden door paus Clemens XIV.

De titels laten zien op welke wetenschappelijke terreinen jezuïeten actief waren. Veel van de in Nederland gedrukte werken blijken nadrukken te zijn van edities uit Frankrijk en Duitsland. Op zichzelf geen vreemd gegeven voor een tijdperk waarin het auteursrecht nog niet geregeld was en uitgevers alleen het kopijrecht respecteerden voor zover het van kracht was binnen hun eigen stad of land.

In dezelfde reeks Library of the Written World verschenen vorig jaar nog twee andere interessante werken, helaas wederom weinig klantvriendelijk geprijsd:

Nederlandstalige boekhistorische studies die recent van de pers kwamen, liggen wat de prijs betreft beter in het bereik van particuliere belangstellenden. Hoewel ze niet over de 18e eeuw gaan, toch hier gesignaleerd: Koopman in kennis. De uitgever Willem Jansz Blaeu in de geleerde wereld van zijn tijd (1571-1638), geschreven door Djoeke van Netten (Walburg Pers, prijs € 29,50), en De woordenaar. Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever (1520-1589), geschreven door Sandra Langereis (Uitgeverij Balans, prijs € 29,95). — RvV

¶ Paul Begheyn SJ, Jesuit Books in the Dutch Republic and its Generality Lands, 1567-1773. A Bibliography. Leiden/Boston, Brill 2014. ISBN 9789004270602. Prijs: € 150. De inhoudsopgave vind je hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.