Achttiende-eeuwer hield niet van walvis

(c) The Fitzwilliam Museum; Supplied by The Public Catalogue Foundationwoensdag 4 juni 2014 – Toen Hendrick van Anthonissen in 1641 zijn Gezicht op Scheveningen schilderde, legde hij een gebeurtenis vast die ongetwijfeld veel aandacht heeft getrokken: een aangespoelde walvis op het strand! Wat zal de opdrachtgever van Anthonissen er blij mee zijn geweest.

De achttiende-eeuwse eigenaar van het schilderij daarentegen beleefde er weinig genoegen aan. Althans, dat vermoedt de restaurator van het doek, dat zich al 140 jaar bevindt in het Fitzwilliam Museum in Cambridge. Die eigenaar heeft de walvis uit het strandtafereel weg laten schilderen. 

Dit overschilderen is vakkundig gebeurd, want niemand had enig vermoeden dat er in de Scheveningse branding een heuse walvis schuilging, die bovendien door Scheveningers vakkundig werd ontleed. Dit bleek pas tijdens de recente opknapbeurt, toen er eerst – ogenschijnlijk – een kytesurfer uit de golven opdoemde en later het reusachtige zoogdier (bron). Walvissen spoelden overigens wel vaker aan, getuige bijvoorbeeld het schilderij van Cornelis Beelt (hier) en de gravure van Cornelis van Kittensteyn (hier).

Hieronder een filmpje over de merkwaardige vondst. Blijft de vraag waarom de achttiende-eeuwse eigenaar niets moest hebben van het strandspektakel dat Hendrick van Anthonissen in 1641 heeft vastgelegd. Hield hij niet van walvissen? — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.