Buste te water

De terugkeer van Van der Capellen in Appeltern

Buste te watermaandag 9 juni 2014 – Een paar weken geleden is een held te water gelaten. De grote revolutionair Joan Derk van der Capellen tot den Poll, die in Appeltern zijn Aan het Volk van Nederland schreef, is terug op de plaats delict.

Gelders gedeputeerde Annemieke Traag opende op 3 mei niet alleen het motorenmuseum De Tuut, in het voorbijgaan onthulde ze in het park van de Heerlijkheid Appeltern ook het borstbeeld van Joan Derk. Het borstbeeld is een replica van een bestaand borstbeeld, nu met 3D lasertechniek vervaardigd. Uiterst hufterproof bevindt de buste zich in het water, zoals de foto laat zien. Hopelijk laten de vijanden van de revolutie dit beeld ongemoeid. 

Het grafmonument van Van der Capellen in Gorssel werd in augustus 1788 met buskruit vernield. De door zijn vrienden bestelde beeldengroep, in 1787 voltooid door Ceracchi, is in Rome blijven steken. Pogingen om deze indrukwekkende beeldengroep naar Zwolle te brengen, verkeren al maanden, jaren in een beslissend stadium. De verbeelding van Van der Capellen, daar rustte eeuwen geen zegen op! Gelukkig is er nu dan in Appeltern een mooie revanche en wie zich daaraan ergert, moet te water.

Buste te water 2De foto en het bericht van Van der Capellens comeback danken we aan ‘local boy’ Sjoerd Bekkers, leerling van het Dominicus College in Nijmegen en woonachtig in de schaduw van het Huis Appeltern. — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Buste te water

  1. Jac Fuchs schreef:

    dank aan onze man in Appeltern!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.