De knecht van baron Nagell van Ampsen

Knecht Baron Nagellzaterdag 7 juni 2014 – Sinds kort prijkt op deze website iedere zaterdag een afbeelding met een korte toelichting. Een plaatje en een praatje. Doorgaans zijn het gravures, maar deze keer is het een pastel.

Tate Britain in Londen wijdt een kleine tentoonstelling aan de opkomst en ondergang van de pasteltechniek. Aanleiding is de verwerving van een portret van een – momenteel nog naamloze – bediende van baron Nagell van Ampsen (1756-1851), die de Nederlandse gezant in Londen was.

De Gelderse edelman Van Nagell was vertrouweling en kamerheer van stadhouder Willem V. Hij was aanvankelijk secretaris van de Engelse gezant James Harris en werd vanaf 1788 zelf buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister te Londen. In deze functie bleef hij tot de Franse tijd (1795). In 1815 werd hij als opvolger van Van Hogendorp minister van Buitenlandse Zaken.

De baron was gewend zijn bedienden in opvallende kleding te steken. Dat er een neger in zulke kleurige kleding rondliep, moet voor de artiest, de bekende miniatuurschilder Ozias Humphrey, extra aantrekkelijk gemaakt hebben dit portret in pastel te vervaardigen. Opvallend is de nationale driekleur rood-wit-blauw in het kostuum. — JF

¶ De expositie The Craze for Pastel, in Tate Britain, duurt tot en met 5 oktober 2014. Info hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op De knecht van baron Nagell van Ampsen

  1. Marjolijn Flobbe. schreef:

    Deze man op het schilderij is Christiaan van Molhoop. Gekomen uit Paramaribo Suriname en gedoopt in Amsterdam. Hij is op 83 jarige leeftijd overleden in huize ( kasteel) Ampsen.
    Marjolijn. Flobbe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.