donderdag 12 juni 2014 – De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) werd opgericht om onder meer weerstand te bieden aan de grote invloed van Hollandse kooplieden. Ze was ondanks de zo’n 300 schepen die ze heeft uitgerust, een kleine onderneming. Ze is vooral bekend geworden door de trans-Atlantische slavenhandel, maar was ook betrokken bij de walvis- en kaapvaart. De MCC heeft zelfs een kostbare Zuidzee-expeditie georganiseerd.
De bijna volledig bewaard gebleven bedrijfsadministratie van de MCC is opgenomen in de Memory of the World Register, de Werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO. Van dat archief heeft Ruud Paesie dankbaar gebruik gemaakt voor zijn Geschiedenis van de MCC. Morgen (13 juni) wordt tijdens het symposium De Zeeuwse belangen en de slavenhandel het boek gepresenteerd.
De MCC was de grootste slaventransporteur van het land. In totaal zijn er voor de slavenhandel 113 keer schepen naar de West-Afrikaanse kust gestuurd en 31.000 slaven vervoerd. Veel winst werd er niet op gemaakt, rekende Paesie na: nog geen zes van de tien schepen sloten de reis af met winst.
Ook na de afschaffing van de slavernij in 1814 wist de MCC zich te handhaven. Terwijl de VOC en WIC aan het einde van de 18e eeuw werden geliquideerd, gooiden de directeuren van de MCC het roer om. Ze gingen zich richten op de scheepsbouw. Een groot aantal fregatten, schoeners en later ook stoomschepen zouden daarna de Middelburgse scheepswerf verlaten. Ook stortte het bedrijf zich op de bouw en reparaties van havenwerken en sluizen. Pas in 1889 werd de MCC opgeheven en kwam er een einde aan haar 170-jarig bestaan. — RvV
¶ Ruud Paesie, Geschiedenis van de MCC. De Middelburgse Commercie Compagnie. Zutphen, De Walburg Pers. ISBN 9789057309311. Prijs: € 29,95 (208 blzz.). Lees hier een recensie in het RD (niet op zondag). En hier vind je informatie over het symposium.