Observaties van een beroepsmilitair in Suriname

1762_DTP_Plano_Omslag_Reize_naar_Surinamen_150x230(FC).inddvrijdag 13 juni 2014John Gabriël Stedman was van Schots-Nederlandse komaf. In 1772 ging hij als beroepsmilitair van 28 jaar naar Suriname, waar hij een dagboek bijhield om er zijn belevenissen en observaties in op te tekenen.

Zijn aantekeningen verwerkte hij in zijn Narrative of a five years expedition against the revolted negroes of Surinam in Guiana on the Wild Coast of South America; from the years 1772, to 1777 (1796). De Nederlandse vertaling verscheen enkele jaren later. Nu is er een nieuwe editie van uitgekomen: verkort, hertaald en ingeleid door Michaël Ietswaart. 

Citaat blurb:

Stedman was een avontuurlijke beroepsmilitair met oog voor de schoonheid van de natuur en gevoel voor zijn medemens maar wel een beroepsmilitair die zijn militaire diensten verleende aan de ‘verkeerde kant’.
Het werk van Stedman geeft niet alleen een goede kijk op ‘de strijd’ tegen de weggelopen slaven maar levert daarnaast een zeer boeiend beeld op van Suriname aan het einde van de achttiende eeuw.
Stedman was bevriend met de toenmalige Gouverneur van Suriname, Jan Nepveu. Hij kwam dus in de ‘betere kringen’ van Suriname maar door zijn werk als militair zag hij ook heel andere wereld. Stedman observeerde alles om zich heen met grote interesse en beschreef dat op levendige wijze.

¶ Michaël Ietswaart (ed. en vert.), Reize naar Surinamen. Dagboek van John Gabriël Stedman uit 1772-1777. Walburg Pers 2014. ISBN 9789057309694. Prijs: € 24,95 (304 blzz). Lees hier een eerder bericht op de JCW-website over Stedman en zijn voormalige slavenvrouw Joanna. En bekijk hier een webexpositie over de inmiddels beroemd geworden illustraties uit Reize naar Surinamen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.