Elitegeschiedenis van Nederland

vrijdag 27 juni 2014 – Het geslacht De Beaufort vestigde zich in 1613 in Nederland en begon direct de maatschappelijke ladder te bestijgen. Neem Pieter Benjamin de Beaufort (1688-1777) en zijn zoon Joachim Ferdinand (1719-1807) .

Op de site van het Utrechts Archief staat te lezen welke functies vader en zoon zoal bekleedden. Die variëren van rentmeester over de Nassause domeinen te Hulst en Hulsterambacht, lid van de Nassause Domeinraad, drost van stad en baronie van IJsselstein. Als gevolg van de Bataafse omwenteling werd Joachim Ferdinand in 1795 afgezet als drost. Hij vestigde zich te Zeist waar hij in 1807 overleed.

De inmiddels 80-jarige Rob Melchers verdedigde begin januari in Utrecht zijn proefschrift over de familie De Beaufort. Vandaag verschijnt de handelseditie van deze elitegeschiedenis. 

Het boek gaat over de nazaten van een immigrant uit Frankrijk, die uiteindelijk in 1868 in de adel worden verheven. Ze wisten in een tijdsbestek van ruim 250 jaar tot zo’n hoog aanzien te komen, dat verheffing in de adeldom mogelijk werd. Opmerkelijk, aldus Melchers, omdat dit weinig voorkwam bij families die geen deel uitmaakten van de heersende elite in de Republiek. Blurb:

Het verhaal van het geslacht De Beaufort wordt verteld in vier hoofdstukken, geografisch bepaald, waarin van iedere generatie de politieke, cultureel-sociale en financiële ontwikkeling wordt gevolgd. Het zelfbeeld van de familie en het richting geven aan de familie-identiteit door de jaren heen is daarbij leidinggevend.

¶ Rob Melchers, De Beaufort. Geschiedenis van een aanzienlijke familie van 1613 tot 1876. Uitgeverij Verloren. ISBN 9789087044305. Prijs onder voorbehoud: € 35 (308 blzz).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.