Met de familie op reis

Chodowieckizaterdag 12 juli 2014 – Vakantiedrukte op de wegen. Het deed me denken aan de pelgrimstocht die de Pools-Duitse illustrator Chodowiecki in zomerse weekends met zijn gezin ondernam naar Französisch Buchholz. 

Französisch Buchholz lag vroeger ten noorden van Berlijn maar is tegenwoordig een Berlijnse buitenwijk. Het dorp dankt zijn naam aan de hugenoten die zich daar eind 17e eeuw hadden gevestigd. Het groeide uit tot een zondagse uitgaansplaats voor de Berlijnse burgerij. Ook Daniel Chodowiecki (1726-1801) was van de partij – de familie van zijn vrouw kwam er vandaan – en maakte in 1775 hiervan de tekening die ten grondslag ligt aan bovenstaande gravure.

Voorop in de stoet loopt zijn dochter Susette, met brood, worsten en een giga pretzel. De kleine Heinrich en Henriette worden vervoerd in tot kinderzitjes vermaakte draagmanden op de ezel. Zoon Wilhelm zit voorop, als een ervaren ezelsmenner, met teugels en zweep in de hand. Achterop zit neef Daniel, die ongemakkelijk voor zich uit kijkt, bang om van de ezel te vallen. De stoet wordt gevolgd door Chodowiecki’s zus Nanette en haar eigen dochter Jeanette. Ze dragen een tulbandcake en een mand met flessen wijn. Achteraan loopt Kolbe, de vriend des huizes, die viool speelt (bron).

Van die hugenootse kolonie moeten we ons overigens niet te veel voorstellen, want in 1796 woonden er slechts dertien Franse families. Maar ze introduceerden allerlei gewassen die de Berlijners voorheen niet kenden. Zoals tabak, asperges, artisjokken en diverse keukenkruiden. De bloemenpracht maakte het plaatsje tot een paradijselijk oord waar het goed toeven was. Wie het kon betalen – zoals de Berlijnse boekverkoper Nicolai – had hier zijn weekend- en vakantiehuis. Prettige vakantie! — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Met de familie op reis

  1. Jo Vromen schreef:

    Prachtig stuk over hoe een en ander toen was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.