Weyerman op de planken

Toneelroute door binnenstad Vianen

Vianen

donderdag 17 juli 2014 – In tien monumenten van Vianen kruipen acteurs in de huid van een voormalige bewoner om bezoekers te trakteren op korte voorstellingen over het leven van weleer. De personages die op de Toneelroute worden uitgebeeld, hebben allemaal werkelijk in Vianen geleefd, tussen de 16de en de 20e eeuw.

Eén van de monumenten waar de Toneelroute halt houdt, is het voormalige proeflokaal De Oude Zwaan, Kortendijk 6. Daar spelen de acteurs een toneelvoorstelling over Weyerman in Vianen. De Toneelroute is op zondag 14 september (13-17u). Bezoekers bepalen hun eigen route. 

In De Oude Zwaan begint de scène als volgt:

Jacob Campo Weyerman verschanst zich in het oude proeflokaal, omdat hij wordt nagezeten door de drossaard en zijn rakkers op verdenking van afpersing en meer. De man loopt doorgaans te koop met zijn mening over de handelaren en winkeliers in de Voorstraat op een manier die weinig waardering oogst. Hij doet dat in woord en in geschrift. Hij is de held van het vrije woord die het bepaald niet nauw neemt met wetten en regels.

De Toneelroute Vianen is gratis en gelieerd aan Open Monumentendag. Bezoekers komen oog in oog te staan, aldus het persbericht, met een huwelijkskoppel uit de 18e eeuw, met misschien wel de eerste paparazzi van Nederland, een arts die druk is met de cholerabestrijding, de tuinbaas van Kasteel Batestein, met een bewoner van het Oude Mannenhuis, de notaris, met de toekomstige weduwe, met Hendrik van Brederode, de oude koster en met een bekende schrijfster. Alle voorstellingen zijn gebaseerd op historische feiten, gelardeerd met kleine en grote vleugen aan dichterlijke vrijheid.

¶ Op 14 september kun je vanaf 12.30u een flyer met plattegrond ophalen in het stadhuis van Vianen (Voorstraat 30). Bij elke locatie staan de aanvangstijden vermeld en ook is aangegeven hoeveel bezoekers per keer naar binnen kunnen. In het stadhuis krijg je ook een voucher waarmee je in het Stedelijk Museum Vianen een Viaanse Poorter kunnen ophalen: een munt die in 2000 geslagen is in de Koninklijke Munt in Utrecht. Informatie over de Toneelroute hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.