Graaf van Rochester was de Justin Bieber van zijn tijd

Blazing Starvrijdag 1 augustus 2014 – John Wilmot, tweede graaf van Rochester (1647-1680) zoop zich volgens Weyerman ‘dagelyks zo vol als een Ey’ (Ontleeder). Desondanks, of misschien desdanks, was deze schuinsmarcheerer, lichtmis en vrijdenker één van zijn helden. Weyerman vertaalde af en toe een gedichtje van Rochester en liet hem als personage optreden in zijn Maandelyksche ’t zamenspraaken, tusschen de dooden en de leevenden (p. 109 ff.): ‘aangenaame Raillerie was zyn Hoofdtalent’.

Voor kenners van het werk van Weyerman is de graaf van Rochester dan ook geen onbekende. Wie zijn kennis over deze Engelse libertijnse dandy-dichter wil opfrissen, kan zijn lol op met de zojuist verschenen biografie van journalist Alexander Larman: Blazing Star. The Life and Times of John Wilmot, Earl of Rochester

Rochester ging op z’n 12e naar de universiteit van Oxford. Op z’n 13e bezocht hij voor het eerst een prostituee. Op z’n 14e was hij al een alcoholist. Op z’n 18e werd hij in de Tower achter slot en grendel gezet. Toen hij 19 was, noemde men hem een oorlogsheld. En hij stierf op z’n 33e aan syfilis.

Een twijfelachtige palmares wellicht. Zijn verre van onbesproken gedrag maakte hem echter reeds in eigen tijd tot de Justin Bieber van de Londense jetset. Pas jaren later kon men in de Republiek, dankzij Weyerman, alsnog meegenieten van de uitspattingen van de graaf van Rochester.

Maar virtuoos schrijver of niet, lange tijd is Rochester als verdorven sujet in de Engelse literatuurgeschiedenis weggemoffeld, zoals dat ook met Weyerman gebeurde. Inmiddels is het tij echter ook voor Rochester gekeerd en zijn er diverse studies aan hem gewijd. Blazing Star wordt door de recensent van de Guardian beschouwd als een welkome aanvulling op de biografie So Idle a Rogue uit 1993. — RvV

¶ Alexander Larman, Blazing Star. The Life and Times of John Wilmot, Earl of Rochester. Londen, Head of Zeus 2014. ISBN 9781781851098. Prijs: € 29-36, afhankelijk van de verkoper (gebonden, 408 blzz.). Lees hier een interview met de schrijver. Recensies vind je hier en hier. En lees hier Rochesters gedicht Signior Dildo, dat in 1703 in druk verscheen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.