Waterballet

Le Triomphe de la Coquetteriezaterdag 2 augustus 2014 – Verkoeling zoeken op het water deed men ook in de 18e eeuw, al mondden de spelletjes daar soms uit in verhitte gevechten. Zoals hier, op de prent Le Triomphe de la Coquetterie, uit ca 1780. De makers zijn onbekend, maar dat het een Franse prent is, blijkt niet alleen uit de titel maar ook uit het voorwerp van spot: de belachelijk hoge haarstukken die door de hofdames uit Versailles op het hoofd werden meegetorst.

Hoewel de dameskapsels ook in Nederland verticaal werden opgetuigd, hebben ze hier nooit de extravagante proporties gekregen zoals in Frankrijk en vogue werd. Hier waren de vrouwen er wellicht te nuchter voor. En het klimaat is er misschien ook niet naar om buiten een hoog opgetaste haarberg vol tierelantijntjes te dragen.

Op deze prent wordt de spot gedreven met de decadente haarmode ten tijde van Marie Antoinette. In het midden is een enorm haarstuk te zien: een trofee die de hofdames kunnen winnen. Aan weerszijden strijden twee van die flamboyant gekapte dames om de eer, elk met een lans in de hand en staande op een bootje: wie heeft het mooiste kapsel?

Twee dames zijn al nat gegaan. Letterlijk. Links in het bootje zie je er een als een verzopen kat voorover gebogen zitten. Ze kokhalst, en dat is nog zacht uitgedrukt. De veren in het haar, die eens pront omhoog reikten, hangen druipend naar omlaag. Een knecht roeit haar snel weg van het strijdperk. Ook met de dame rechts is het slecht afgelopen. Zij is in water gevallen, bijna verzopen wellicht. Twee mannen sjorren haar in de boot, wat nog een hele klus is nu haar gewicht dankzij de drijfnatte jurk enorm is toegenomen. Haar hoofdtooi ligt nog in het water; die wordt later opgedregd.

Het strijdtoneel op het water wordt door heel wat toeschouwers gadegeslagen. Rechtsvoor zit een zwaar bepruikte heer met toneelkijker. In de verte hangen vele mensen uit het raam. Er is zelfs een orkestje dat de strijdende coquettes met trompetgeschal moet ophitsen en het schouwspel moet verlevendigen. En toen werd het heel gezellig op het water. Prettig weekend! — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.