Wereldberoemd in Zaltbommel

Natuurlijk Mijnheer De Virieuvrijdag 8 augustus 2014 – François Willem de Virieu (1789-1876) stond tot zijn knieën nog in de 18e eeuw: hij is in die eeuw geboren, hij heeft leren lezen met 18e-eeuwse boeken en is opgevoed met de 18e-eeuwse Verlichtingsidealen. Voilà, dit legitimeert het blogbericht van vandaag.

Voor het overige is hij vooral een 19e-eeuwse Bommelaar. Hij kwam uit een familie die reeds in de 18e eeuw zitting had op het lokale regentenpluche. Zelf was hij directeur van het Zaltbommelse postkantoor, amateur-botanist, schilder, stadsarchitect en bestuurder. Omdat het 225 jaar geleden is dat hij werd geboren, is aan hem nu een bescheiden tentoonstelling gewijd. 

De Virieu was actief in de het Nut, zette de lokale bevolking aan het lezen door er een leenbibliotheek op te richten, zette zich in voor de werkverschaffing en richtte een spaarbank op. Daarnaast zorgde hij ervoor dat de stadswallen intact bleven en Zaltbommel het karakter van een vestingstadje behield. De huidige beplanting van het singelpark is door hem ontworpen. Verder verzamelde hij zeldzame planten – waarvoor hij nog in 1874 van de Geldersche Maatschappij van Landbouw de 1e prijs Zilveren Medaille ontving (plaatje) – die hij naliet aan de Rotterdamse vogeltuin Blijdorp. Ook schilderde hij, legde een kunstcollectie aan en componeerde een beetje.

Natuurlijk, mijnheer De Virieu toont allerlei voorwerpen die met Virieu en zijn familie te maken hebben. Te zien zijn onder andere zijn eigen stillevens en landschapjes, familieportretten en werken van zijn tijdgenoten; ontwerptekeningen voor parken; medailles, prijzen en oorkondes; krantenartikelen, de litho van het Bommelse Nutsgebouw, zijn lakzegels en medailles van koning Willem III als illustratie van betrokkenheid bij de maatschappelijke organisaties.

¶ De expositie Natuurlijk, mijnheer De Virieu is t/m 28 september te zien in Museum Stadskasteel (Gasthuisstraat 11A, Zaltbommel) op vrijdag 13.00-19.00u, zaterdag en zondag 13.00-17.00u. Info hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.