Reus Cajanus

Reus Cajanuszaterdag 9 augustus 2014 – Naar verluidt kon de reus Daniel Cajanus zijn pijp aansteken aan een straatlantaarn. Hij gaf ooit iemand een bemoedigend klopje op de rug, waarna deze bijkans moest worden gereanimeerd. Lange tijd noemde men zeer grote voeten ‘Cajanusvoeten’. Broodje aap? Zeker is dat hij afkomstig was uit Finland, 2.60 meter lang was en in 1749 in Haarlem op 46-jarige leeftijd is overleden. 

Cajanus was in de eerste helft van de 18e eeuw in Nederland een bekend figuur. Hier zie je hem afgebeeld door Bernard Picart. Naast de reus staat een dwerg, wat de gestalte van Cajanus nog reusachtiger maakt. Het interieur doet niet echt Nederlands aan, zeker de tegelkachel niet. De heren en dames die zich vergapen aan de fraai uitgedoste kolos (schilderij), zijn behoorlijk opgedirkt. Op z’n Frans?

De reus was een rondreizende bezienswaardigheid. Hij liet zich tegen betaling bewonderen op kermissen en in etablissementen als herberg Blauw Jan, in Amsterdam, waar hij regelmatig achter het dambord te vinden was. Hij figureerde ook op toneel. In Londen trad hij op in Cupid and Psyche, waar hij tot schrik en verrukking van de toeschouwers via een valluik plotseling als de reus Gargantua op het toneel verscheen (bron).

Na verloop van tijd kreeg Cajanus moeite met lopen door gewrichtsaandoeningen. Hij kocht zich in in het Proveniershuis te Haarlem. Daar, in de St Bavo Kerk, werd hij onder veel bekijks begraven. Later is hij echter weer opgegraven. Zijn legendarisch grote botten werden aan diverse instellingen verkocht. Zo schijnt het Anatomisch Museum van de Leidse universiteit (of Boerhaave Museum?) een aantal beenderen als curiositeit te bewaren. Verder worden zijn kleren nog altijd bewaard in het Frans Hals Museum. — RvV

¶ In het Verhaal Van Reuzen Boven De Zeven Voeten Lang van Jan Marchant (1751) staat een korte biografie van Cajanus. Betrouwbaarder is echter het artikel van Bert Sliggers in Jaarboek Haerlem (1978), een bewerking ervan en de website van het Noordhollands Archief.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Reus Cajanus

  1. D.P Arnoldus schreef:

    Of de botten van Cajanus in Leiden worden bewaard, weet ik niet. Wel is het lichaam van de reus van Rotterdam, Rigardus Rijnhout (1922-1959), in Leiden geconserveerd. Die was 2.38 m lang.

  2. Jo vromen schreef:

    Indrukwekkend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.