maandag 18 augustus 2014 – Lang niet iedereen ervaart de tuin als een aards paradijs. Er moet immers altijd gewerkt worden om de natuur naar de hand te zetten. De rechte hagen en vele geschoren boompjes à la tuinarchitect Le Nôtre groeien echt niet vanzelf. En ook een landschapstuin zoals Rousseau die heeft gewild, vraagt om urenlang schoffelen, spitten en snoeien. Maar zijn die tuinen eenmaal op orde, dan kan de bezoeker zich wanen in een aards paradijs.
Over de groene cultuurgeschiedenis van Nederland gaat de collegereeks in Artis, die volgende maand van start gaat. De colleges (op donderdag 14-16u) worden verzorgd door Erik de Jong, bijzonder hoogleraar cultuur, landschap en natuur. Aan de hand van diverse tuinen en parken uit Nederland en daarbuiten laat hij zien dat ze niet alleen een laboratorium zijn van de samenleving maar ook een omgeving voor het individu. Citaat: ‘Tuin en park vertegenwoordigen een dubbele werkelijkheid: die van de actuele plek en die van verbeelding en verlangen.’ Voor dixhuitiémisten zijn vooral de volgende colleges interessant:
- 11 september – Domein van Vertumnus verzamelen en tuinieren 1550 – 1650
- 18 september – Natuur en kunst tuin, landschap en natuur 1650-1750
- 25 september – Natuur en waarheid park en natuuresthetiek 1750-1850 deel 1
- 2 oktober – Natuur en waarheid park en natuuresthetiek 1750-1850 deel 2
Je kunt je alleen inschrijven op de hele reeks van 14 bijeenkomsten (€ 175). Voor het volledige programma, kijk hier.
Aardse paradijzen vind je ook in bibliotheken met aparte afdelingen voor het bestuderen van oude drukken. Bijvoorbeeld op de afdeling Bijzondere Collecties van de UBA. Deze afdeling organiseert samen met de boekwetenschappers van de UvA ieder jaar een Summer School voor belangstellende bibliofielen en andere boekenliefhebbers. Deze keer met lezingen, cursussen, rondleidingen en workshops over drukpersen, kaarten, kookboeken, waardebepalingen van oud papier, boekbanden, perkament, marskramers en bijvoorbeeld de digitalisering van het oude boek.
De Summer School History of the Book begint vandaag (!) en eindigt vrijdag 29 augustus. Informeer vooraf of er nog plaatsen vrij zijn. Wie niet in aanmerking komt voor korting, betaalt voor een cursus van 5 dagdelen € 250. De Frederik Mullerlezing – door de directeur van de Rare Book School in Virginia, Michael Suarez – is gratis. Het volledige programma vind je hier. — RvV