vrijdag 22 augustus 2014 – Golf heeft in Nederland een lange traditie die door diverse kolfverenigingen nog in ere wordt gehouden. Hier sprak men van ‘colf’, de houten knots die in de 18e eeuw aan de voet ijzerbeslag kreeg en met lood werd verzwaard. Er waren allerlei variaties, zoals het lange kolfspel en het korte kolfspel.
Vooral het laatste werd populair omdat die kolfbanen beperkt van omvang waren (zo’n 5m breed en max 30m lang) en gemakkelijk voor een herbergier uit te baten. Anders dan bij het langebaankolven en het huidige golfen was het niet de bedoeling de bal zo ver mogelijk weg te slaan. De kolfer moest als een biljarter over de band spelen en een van de twee doelpalen raken. In Amsterdam werd grof gespeeld en zo zwaar gewed dat menigeen na afloop platzak het terrein verliet (bron).
In Schotland is het kolven op de lange baan altijd gebleven. Anders dan in Nederland, waar kolfen tegenwoordig voor veel mensen gelijk staat aan een nostalgisch partijtje kluitschieten, is golf in Schotland uitgegroeid tot een nationale sport. Dat blijkt uit de tentoonstelling The Art of Golf, die in de Scottish National Gallery in Edinburgh tot 26 oktober te zien is.
In zestig schilderijen en foto’s wordt de geschiedenis van de golfsport uitgebeeld, met als 19e-eeuws hoogtepunt het enorme schilderij van Charles Lee uit 1847 (plaatje). Ook Nederlandse schilderijen zijn er te zien, zoals van Hendrick Avercamp met kolfers op het ijs (plaatje). Citaat persbericht:
Golf has been played in Scotland since at least the fifteenth century. Whilst its origins are obscure, it is undoubtedly close to the Netherlandish game of ‘colf’, which was played over rough ground or on frozen waterways, and involved hitting a ball to a target stick fixed in the ground or the ice. ‘Colvers’ playing on the frozen canals are seen in Dutch seventeenth-century paintings which form the earliest part of the show.
In Scotland the game is often played over ‘links’ courses, originally rough common ground where the land meets the sea. The majority of Scotland’s famous old courses, such as St Andrews or North Berwick, are links courses.
De National Gallery van Schotland is zeer de moeite waard. Je kunt er ook de 18e-eeuwse schaatsende Schotse dominee Robert Walker bewonderen. Voor de andere 18e-eeuwse Schot op de schaats die op doek vereeuwigd is, moet je helaas naar Washington. — RvV
¶ The Art of Golf: The Story of Scotland’s National Sport. Te zien tot 26 oktober 2014 in de Scottish National Gallery in Edinburgh. Informatie hier. Lees hier verder over de ‘Dutch connection’.
¶ In het Haags Historisch Museum is tot en met 12 oktober de overzichtstentoonstelling Nederland golft! te zien. Info hier.