Expeditie Maastricht

De drukpers van Dufour & Roux, tekening door de 18e-eeuwse architect Matthias Soiron

De drukpers van Dufour & Roux, tekening door de 18e-eeuwse architect Matthias Soiron

vrijdag 29 augustus 2014 – Maastricht had in de tweede helft van de 18e eeuw een boekverkoperscompagnie die met haar Franstalige drukwerk een grote rol speelde in de verspreiding van het verlichte gedachtegoed: Dufour & Roux.

De Parijzenaar Dufour had het vak geleerd in het nabij gelegen Luik, bij Bassompierre, een succesvolle drukker-uitgever-boekverkoper die alles nadrukte wat de leesgierige geleerden maar begeerden. Roux was een Zwitser die al sinds 1737 in Maastricht actief was als drukker en boekhandelaar.

Jean-Edmé Dufour werd in 1766 poorter van de stad Maastricht, waar hij al snel met zijn fonds beschikte over een internationale klantenkring. Het ging hem voor de wind, getuige het grote pand aan het Vrijthof (Spaans Gouvernement) dat hij in 1775 kocht en de enorme assortimentscatalogus met 7500 titels die hij met Roux in 1785 uitbracht. Zijn zakelijke successen had hij mede te danken aan de smokkel van verboden boeken via Straatsburg naar Frankrijk (bron).

Eén van de lezingen tijdens de jaarlijkse expeditievergadering van de Stichting Jacob Campo Weyerman – deze keer in Maastricht – gaat over Dufour. De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 6 september aanstaande. Bestemd voor campisten maar geïnteresseerden zijn altijd welkom. Wel aanmelden s.v.p., bijvoorkeur voor 1 september (hier). Programma:

12.00u – Verzamelen Centre Céramique in het restaurant op de eerste etage, ontvangst met koffie en vlaai.
12.30u – Welkom op de 4e etage, waar een tentoonstelling is over Weyerman, de louche kunsthandelaar Lambert Pain et Vin en de drukkers Dufour en Roux.
13.00u – Voordracht door de Maastrichtse historicus Emile Ramakers in de Pierre Kempzaal (5e etage). Hier kan je alleen komen onder begeleiding van een personeelslid. Laatkomers moeten zich melden aan de balie op de parterre.
Daarna – Korte huishoudelijke mededelingen bestuur JCW.
14.30u – Cultuurhistorische wandeling door de stad onder leiding van neerlandicus Lou Spronck, die bij André Hanou en Wiel Kusters promoveerde op de satirische én Mestreechse Percessie van Sjerpenheuvel van Theodoor Weustenraad. Tijdens de tour wordt onder meer een bezoek gebracht aan het historische Stadhuis en het Spaans Gouvernement aan het Vrijthof (met de werkplaats van Dufour). Neem svp je Museumjaarkaart mee.
16.30u – Borrel (op eigen kosten) in Grand Café Soiron (in het Spaans Gouvernement).
18.00u – Diner voor diegenen die hiervoor ingetekend hebben: in Den Ouden Vogelstruys, Vrijthof 15.
20.00u – Einde.

Vanaf Maastricht CS is het circa 10 minuten lopen naar het Centre Céramique. Hier vind je de OV-reisplanner en hier vind je meer info over het Centre Céramique. Voor de liefhebbers: op 6 september is het ook Flikkendag in Maastricht.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.