Historisch koken

Een lekkere Sustermaandag 1 september 2014 – Koken is in. Net als historisch koken en koken met vergeten wortelen &c. De afdeling Bijzondere Collecties van de UvA heeft inmiddels een enorme collectie kookboeken opgebouwd, mede dankzij schenkingen van gulle gevers. Het lijfblad van de Amsterdammers, De Boekenwereld, bracht hier vorig jaar een fraai nummer over uit. Met mooie plaatjes en gelukkig zonder de gezellige kommetjes, partjes, mesjes, tomaatjes, uitjes, schaaltjes, pannetjes en andere frutseltjes waar kookbloggers en -blogsters altijd over schrijven.

Eind van deze maand verschijnt een nieuw historisch kookboek: Een lekkere Suster en andere heerlijkheden. Een kookboek met recepten van vijf generaties uit één familie, 1774-1920. De presentatie vindt plaats op vrijdag 26 september (16-17.30u) in het Museumcafé van Bijzondere Collecties (inloop vanaf 15.30u). Aanmelden tot 22 september door een mail te sturen naar de uitgever (hier).

Het kookboek is geschreven door Marianka Spanjaard. Zij heeft 157 recepten uit het familiekookboek van de Zutphense familie ToeWater-van der Muelen uitgeprobeerd. Louise van der Muelen, die in 1773 trouwde met Frederic Robbert Toewater, was de eerste die in het kookschrift haar recepten optekende. Zeven generaties lang, tot 1920, werd het in de familie doorgegeven. Het bevat nu 504 recepten, bedoeld voor dagelijks gebruik. Het zijn niet alleen recepten voor eten en drinken, maar ook voor allerlei huismiddeltjes. Aan de hand van de geselecteerde recepten wordt ook de ontwikkeling van de eetcultuur van de bemiddelde Gelderse landadel zichtbaar.

Marianka Spanjaard schreef overigens in 2011 haar eigen familiegeschiedenis over de joodse fabrikantenfamilie Spanjaard: over Salomon Jacob die omstreeks 1800 als marskramer belandde in het Twentse dorp Borne, waar hij trouwde en de achternaam Spanjaard aannam. Zijn nazaten waren zeer succesvol in de Twentse textielindustrie. — RvV

¶ Marianka Spanjaard, Een lekkere Suster en andere heerlijkheden. Een kookboek met recepten van vijf generaties uit één familie, 1774-1920. Uitgeverij Walburgpers. ISBN 9789057309465. Prijs tot 31 december: € 34,95 (192 blzz, gebonden).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.