Zeeland, hofleverancier van slaven

Een Zeeuws slavenschipwoensdag 3 september 2014 – Het kan de lezers van deze JCW-nieuwssite nauwelijks zijn ontgaan: dit jaar wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht. Verschillende publicaties over de slavenhandel zagen reeds het licht.

Nieuw is ook Een Zeeuws slavenschip, geschreven door Ad Tramper, martiem historicus en gemeentearchivaris van Vlissingen. Hierin duikt hij in het Zeeuwse slavernijverleden en geeft hij een beeld van het leven op een slavenschip. Hieronder de blurb:

’s Morgens de wind NO en NOtO, steijve koelte en dick weer, staaken 2 reven in de marseijls, maackte klaaransie om onderseijl te gaan met de 6 glazen in de voormiddag. Ligten ons tuijanker en staaken het slip uijt. Gingen onder seijl met de 8 glazen in de voormiddag, passeerde Vlissinge, schooten 3 schooten.

Het zijn de eerste regels uit het scheepsjournaal van de Prins Willem de Vijfde op 11 december 1751. Het fregatschip begint hier aan zijn tweede slavenreis naar de kust van West-Afrika en Suriname. Zeeuwen speelden een grote rol in de trans-Atlantische slavenhandel. Middelburgse en Vlissingse slavenhandelaren vervoerden circa 300.000 slaven van West-Afrika naar West-Indië.

De grootste speler op dit toneel was de Commercie Compagnie van Middelburg. Het bedrijfsarchief van deze compagnie is grotendeels bewaard gebleven. Aan de hand van archiefmateriaal en literatuur wordt een beeld geschetst van het leven aan boord van een Zeeuws slavenschip.

Voor belangstellenden: het zomernummer van Den Spiegel, een uitgave van de Vereniging Vrienden van het muZEEum en Gemeentearchief Vlissingen, is vrijwel volledig gewijd aan de Zeeuwse slavenhandel (info).

¶ Ad Tramper, Een Zeeuws slavenschip. Na de kust van Guiné om slaven, de wind oost. Uitgeverij Den Boer | De Ruiter. Prijs: € 13,50 (124 blzz.). Lees hier een bespreking.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.