Aan tafel met Catharina de Grote

Onderdelen uit het Berlijnse Dessertservies. Collectie State Hermitage Museum, St Petersburg

Onderdelen uit het Berlijnse Dessertservies. Collectie State Hermitage Museum, St Petersburg

donderdag 4 september 2014 – Hermitage Amsterdam viert haar eerste lustrum met een tentoonstelling over acht porseleinen en creamware pronkserviezen uit de Hermitage van St. Petersburg. Vanaf zaterdag 6 september zijn de gedekte tafels voor het publiek te bewonderen.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de exorbitante bal- en banketcultuur, die onder Catharina de Grote tot een hoogtepunt kwam met honderden gerechten per banket en duizenden balbezoekers. De Russische Revolutie maakte aan deze luxe een einde.

Topstukken zijn de serviezen van Catharina de Grote, zoals het beroemde Groene Kikkerservies. Ze liet het door Wedgwood maken voor haar Kekerekeksinsky-datsja (de Kikkerpoel). Het dier speelt als kleuraccent een bijrol, want elk onderdeel biedt een ander fraai uitzicht op het 18de-eeuwse Groot-Brittannië.

Verder is er het ooit bijna duizenddelige Cameeënservies te zien, gemaakt in de Sèvres-porseleinfabriek te Parijs, en het Dessertservies dat door de Königliche Porzellan-Manufaktur in Berlijn is vervaardigd. Maar ook serviezen van latere tsaren zijn indrukwekkend mooi en betekenisvol, aldus de promotekst van het museum, vanwege de Europese geschiedenis die er onlosmakelijk mee verbonden is.

De serviezen zijn conform de etiquette opgesteld, aangevuld met uitbundige tafeldecoraties, verguld kristallen glaswerk, kandelaars, vazen, gedetailleerd zilverwerk en wandversieringen. De tentoonstelling biedt ook een kijkje in de keizerlijke keuken, waarbij diners met 300 gerechten geen uitzondering vormden. — RvV

¶ De tentoonstelling Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage is van 6 september t/m 1 maart 2015 te zien in Hermitage Amsterdam. Info hier en plaatjes hier. Er is een catalogus waaraan een aparte bijlage met recepten is toegevoegd.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.