donderdag 11 september 2014 – De veiling van de boeken van Jan Albert Sichterman duurde vier volle dagen. Tussen de Nederlandstalige titels in de catalogus valt één auteur op: Weyerman. Hij is de enige auteur van wie meerdere werken op de plank stonden:
- Levens-beschrijvingen der konst-schilders (opbrengst ƒ 10)
- Echo des weerelds (opbrengst ƒ 2)
- Historie des pausdoms (opbrengst ƒ 1:10)
- Persiaansche zydewever (opbrengst ƒ 1:2)
- Vrolyke tuchtheer (opbrengst ƒ 1:10)
- Amsterdamschen Hermes (opbrengst ƒ 2:10)
- Democritus en Heraclitus, Brabantsche voyage (opbrengst ƒ 0:4).
Wie was deze Weyermanliefhebber? Ik schreef al eerder over deze, volgens Kersteman, ‘alomberuchte vrouwenbeminnaar’ uit Groningen (hier).
De steenrijke Sichterman had de broodschrijver ‘binnen korten tijd meer dan een half duizend guldens salaris in den zak’ gejaagd en hem bovendien tien dagen lang vorstelijk onthaald op Woellust. Dit was de buitenplaats met Versaillesachtige allures waar ‘de koning van Groningen’, naar verluidt, zich vermaakte met Groningse jongedames.
Over Sichterman, die dankzij een goed huwelijk in de Oost schatrijk geworden is, wordt deze maand een tentoonstelling geopend in het Groninger Museum. Anders dan zijn boekenbezit is de kunstcollectie van Sichterman deels wel bijeen gebleven én vanaf volgende week in Groningen te zien.
Dat die collectie omvangrijk was, blijkt wel uit het feit dat er twee schepen nodig waren om die vanuit de Bengalen naar Groningen te vervoeren (bron). Zo bezat de koopman een grote verzameling Aziatisch keramiek, meubelen, zilver, sits en: Clara de neushoorn. Toen hij nog in de Bengalen woonde, had hij haar tam gemaakt zodat ze vrij in zijn huis kon rondlopen. In 1740 had hij Clara overgedaan aan een Nederlandse kapitein, die haar vervolgens meenam naar de Republiek (bron).
Behalve het schilderij van Clara hangen er op de tentoonstelling ook portretten geschilderd door onder anderen Philip van Dijk en Cornelis Troost. — RvV
¶ De Koning van Groningen. Jan Albert Sichterman (1692-1764) is te zien van 20 september 2014 tot en met 1 maart 2015 in het Groninger Museum. Info hier.