Weyerman even terug in Vianen

JF SAM_4767

maandag 15 september 2014 – Omdat Open Monumentendag zó om is, organiseren sommige gemeenten ook een zondagprogramma. Bijvoorbeeld Vianen, dat een toneelroute had uitgezet. Op een tiental locaties waren acteurs te zien die historische gebeurtenissen in Vianen uit de afgelopen 500 jaar neerzetten. Een van de publiekstrekkers was het optreden van Jacob Campo Weyerman in het voormalige proeflokaal De Zwaan.

JF SAM_4746Tijdens de toneelroute worden de bezoekers getrakteerd op dramatische verhalen. Zoals over de gedesillusioneerde Hendrik van Brederode bij de (in restauratie zijnde) graftombe van de Brederodes in de Grote Kerk.

Maar soms zijn het humoristische verhalen, zoals over het verliefde stelletje dat in 1747 naar Vianen was uitgeweken: het werd zondag door de huidige burgemeester van Vianen, de heer Groeneweg, in de echt verbonden.

JF SAM_4759Als je geen zure historische hardliner bent, steek je op zo’n dag altijd wel iets op. Bijvoorbeeld over de redenen waarom het nieuwbakken echtpaar naar Vianen was uitgeweken. Dat was omdat de ouders niets meer konden uitrichten als het gevluchte stelletje drie weken lang verblijf had gehouden in Vianen had: de periode voor het driemaal afkondigen van een huwelijk? De magistraat van Vianen deed daarna niet moeilijk meer over huwelijk en dergelijke.
Een nieuwsfeit is ook het dat de heer Van Brederode rond 1540 geprobeerd heeft in Vianen een wijngaard aan te (laten) leggen. En: wie weet nog dat Ina Boudier-Bakker vijf jaar in Vianen gewoond en gewerkt heeft?

JF SAM_4747Het uithoudingsvermogen van de acteurs is zondag fors op de proef gesteld. Het evenement – van 13 tot 17 uur – is voor hen letterlijk een marathonsessie: ze hebben vier uur lang bijna continu moeten doorspelen om het publiek tevreden te stellen.
De belangstelling is zo groot dat de acteurs gedwongen zijn continu door te spelen. En dat ondanks de borden bij de locaties, die behalve aanvangstijden ook de zaalcapaciteit aangeven: aan die capaciteit heeft men gelukkig niet altijd de hand gehouden.

JF SAM_4773In het voormalige proeflokaal De Zwaan wordt Weyerman neergezet als iemand die een scherp oog had voor de feilen van zijn tijdgenoten, en dat niet onder stoelen of banken stak. Maar ook ontmoet het publiek in Weyerman iemand die het met zichzelf goed getroffen had en die chantage als bijverdienste niet uit de weg ging.
Zijn financiële problemen met de Vianense middenstand en zijn botsingen met burgemeester Le Roux zijn de schrijfster van het script niet ontgaan. In één van de vensters van het pand kunnen de wachtenden buiten kennis nemen nog van meer historische informatie.

JF SAM_4771De Stichting kreeg gratis reclame, doordat het bestaan ervan in een epiloog gemeld werd nadat Weyerman op de loop voor het gezag op onconventionele wijze het pand verlaten had. Ik ben benieuwd hoeveel nieuwe campisten dit gaat opleveren.
En tot degenen die deze dag niet bezocht hebben zou ik zeggen: ga volgend jaar vooral kijken als ze in Vianen weer zo’n toneelroute uitzetten, maar vertel het vooral niet verder, want de wachtrijen buiten waren dit jaar al lang genoeg! — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.