Multinational onder zeil

vocwoensdag 17 september 2014 – De VOC blijkt telkens weer historici te inspireren tot het schrijven van een nieuwe studie over de economische geschiedenis van de Republiek.

Zojuist verscheen van de voormalige stadsdichter van Middelburg, Jan Kuipers, een publieksboek over wat eens was: het grootste handelsbedrijf ter wereld. Het was een commerciële onderneming die geen middel schuwde om haar handelspositie te verstevigen.

Het was een instelling die cultuur produceerde, en het leven in haar handelsgebieden en de Republiek diepgaand beïnvloedde. Maar aan de andere kant van de oceaan werd bloed vergoten omwille van de winst. De blurb:

De geschiedenis van de VOC, de eerste naamloze vennootschap en ‘multinational’ ter wereld, is nauw verweven met die van de Republiek der Verenigde Nederlanden. […]
Haar ondergang, eind
 achttiende eeuw, had veel oorzaken: de logge organisatievorm, torenhoge bestuurs- en militaire kosten, enorme corruptie en zelfverrijking, concurrentie van andere Europese compagnieën, vooral de Engelse, de tanende internationale positie van de Republiek. De VOC kwam de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) niet te boven. Zij werd in 1795-1799 geliquideerd door de Bataafse Republiek.
De VOC geeft een panoramisch beeld van de fascinerende ‘Edele compagnie’, die uiteindelijk zou zijn ‘Vergaan Onder Corruptie’. Het boek biedt de grote lijn én de kleine anekdote. Het werpt licht op de veelsoortige handelsgebieden tussen Kaap de Goede Hoop en Japan, het leven in Batavia, op zee en thuis in Nederland, én op een stoet kleurrijke personen. Van de wrede gouverneur-generaal Jan Pietersz Coen tot de Molukse opstandeling Kapitein Jonker: allen maakten de VOC tot wat deze was. —

¶ Jan J.B. Kuipers, De VOC. Een multinational onder zeil, 1602-1799. Uitgeverij Walburg Pers. ISBN 9789057309854. Prijs: € 24,95 (176 blzz). Beluister hier een radiouitzending over de VOC, naar aanleiding van het boek. En lees hier een achtergrondverhaal van Kuipers over het boek.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.