Zeldzaam huwelijksgeval

Het Graventolhuis in Middelburg, door Dirk Verrijk. Coll. Rijksmuseum

Het Graventolhuis in Middelburg, door Dirk Verrijk. Coll. Rijksmuseum

donderdag 25 september 2014 – Dankzij Gerard Heerebout hoorde ik hoe het Willem Schorer en Anna Elisabeth Eversdijk vergaan was, nadat hun huwelijk was nietig verklaard. Hij vond in het dagboek van Pieter Boddaert (KB) aantekeningen over het ‘zeldzaame huwelijksgeval’.

Omdat het huwelijk nietig was verklaard, hoefden de echtelieden-die-nooit-echtelieden-waren-geweest geen termijn in acht te nemen voor nieuwe huwelijksplannen. Anna Elisabeth trouwde al snel met Mr Karel Koenraad van der Muijden, secretaris van de baron van Borselen. Maar toen Willem de kerkenraad te Middelburg verzocht zijn voorgenomen huwelijk met Juliana Philippi aan te kondigen, kreeg hij nul op rekest. Men vond dat hij nog steeds getrouwd was of op zijn minst enige tijd moest wachten. De Heren van de Weth moesten zich er maar over uitspreken:

doch de Weth, door de Kerkenraad van ’t geval geinformeerd zijnde, antwoorde, dat de zaak, bij haar als Rechter afgedaan zijnde, haar niet meer aanging, konnende de Kerkenraad doen ’t geen zij goed vond.

Het is een aardig voorbeeld van hoe de scheiding tussen kerk en staat in de 18e eeuw feitelijk uitpakte. Lees: de stadsbestuurders wensten hun vingers niet aan deze kwestie te branden. Toch was niet iedereen het onmiddellijk eens met het voorgenomen besluit. Maar na het nodige gedelibereer werd uiteindelijk door de Weth ‘bij meerderheid van stemmen verklaard te persisteeren bij het te voren gedeclareerde; dat die zaak de Weth niet aanging’. Daarna kon het huwelijk van Willem op 15 november 1750 doorgang vinden.

De vraag is nog wie de Pieter Boddaert was, die dit alles noteerde. Er zijn immers meerdere Pieter Boddaerts dan de erotische dichter die onmiddellijk in het collectieve geheugen opdoemt. Heerebout reconstueerde de familie Boddaert als volgt:

Pieter Boddaert Corneliszoon (1694-1760) is de auteur van het dagboek. Hij was commissaris van het Landrecht en griffier van het Leenhof. Hij trouwde eerst met Elisabeth de Buisson en later met Maria Constatia Radaeus. Zijn vader was Cornelis van der Helm Boddaert (1661-1713), president van de Raad van Vlaanderen.
Zijn zoon heette eveneens Pieter Boddaert (1733-1795). Hij was bioloog en medicus, en bracht het tot lector in Utrecht.
Zijn kleinzoon is de bekende dichter Pieter Boddaert (1766-1805).

Lees hier een oud krantenartikel uit 1974 over Willem Schorer en zijn graf als ‘grenspaal van zijn miljoenenbezit’. Ik kwam de naam van Willem onlangs nog tegen in een hoogoplopend rechtsgeleerd dispuut met Vitringa. Willem was in latere jaren wel een eigenwijze Gleichhaber. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.