Nederlandse achttiende eeuw gaat internationaal

IVOmaandag 29 september 2014 – In de zomer van 2015 is Nederland voor even het middelpunt van de internationale achttiende-eeuwstudie. Dan verzamelen zich zo’n duizend eminente en minder eminente onderzoekers van de lange achttiende eeuw op de Erasmus Universiteit Rotterdam voor het vierjaarlijkse International Congress for Eighteenth-Century Studies. De veertiende editie alweer. Onderzoekers uit onder meer Japan, Canada, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, en hopelijk ook velen uit Nederland. 

Geheel in de geest van de congreslocatie is het centrale thema ‘Opening Markets: Trade and Commerce in the Eighteenth Century’. Van de ontwikkelingen in de economische theorie tot de befaamde financiële bubble van 1720, en van de koloniale expansie tot het gebruik van economische metaforen in prenten en literatuur, al deze zaken zullen tijdens het congres aan bod komen. Daarnaast is er ook alle ruimte voor de presentatie van nieuwe bevindingen op het terrein van het achttiende-eeuwonderzoek in algemene zin.

Het programma bestaat uit zes keynote lectures, een aantal round table sessions en verder vooral heel veel panels, waarin jonge en meer gevorderde dixhuitièmistes hun onderzoek presenteren.

Zoals bekend behoorde Nederland zowel tijdens de achttiende eeuw als binnen het hedendaagse achttiende-eeuwonderzoek tot de relatieve periferie. Dat de grootste bijeenkomst van dixhuitièmistes ter wereld in 2015 ons land aandoet, is daarom des te eervoller. Het is bovendien een mooie gelegenheid om Nederlands onderzoek aan een breder publiek te presenteren én om op een gemakkelijke manier met buitenlandse onderzoekers van ver en minder ver in contact te komen.

De organisatie van dit congres is er veel aan gelegen ook de Nederlandse gemeenschap van achttiende-eeuwonderzoekers bij dit gebeuren te betrekken. Daarom worden zij allen van harte aangemoedigd een papervoorstel in te dienen. Dat kan nog tot 12 januari 2015. — IN

¶ Het congres vindt plaats van 26 t/m 31 juli 2015 op Campus Woudenstein, Erasmus Universiteit Rotterdam. Zie voor meer informatie de officiële website.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.