zaterdag 27 september 2014 – In de Algemeene Duitsche- Ryksch- en Nederlandsche Postbode uit 1758 (deel 1, nr. 3) vond ik deze prent van de Zwarte Huzaar of Doodskop. Op zijn huzarenmuts bevindt zich een doodshoofd. En op zijn sabeltas. En op de leidsels van zijn paard.
IJzingwekkend, al die onthoofde tronies die als trofeeën aan de riem van de huzaar hangen. De lezers van het blad moeten hebben gegriezeld. Als je goed kijkt zie je ook onder de manen van het paard grijnzende hoofden bungelen. Naar verluidt droegen alle zwarte huzaren – reeds onder Frederik de Grote de stoottroepen van het Pruisische leger – een hoofddeksel met doodskop. Vandaar hun bijnaam ‘doodshoofdhuzaren’.
De Algemeene Duitsche- Ryksch- en Nederlandsche Postbode werd, gezien zijn verschijningsjaren, goed gelezen. Drie jaar is lang voor een blad als dit. De anonieme auteur doet aanvankelijk als postbode, maar gaandeweg steeds meer als staatsspion, verslag van wat er in Europa gebeurt. In beide functies heeft hij toegang tot officiële brieven, memories en plakkaten. Die worden regelmatig afgedrukt, soms voorzien van ‘aanmerkingen’ van de schrijver. Er staat ook veel binnenlands nieuws in waaruit blijkt dat de auteur stadhoudersgezind is.
Later kreeg het Amsterdamse periodiek de overkoepelende titel Algemeene postbode, of vrolyke en geheime staatsspion (1758-1761): die doet iets meer recht aan de inhoud van het blad. Het werd eerst uitgegeven door Jan van Clarestein, boekverkoper op de Heilige Weg, en vanaf nr. 3 door S.J. Baalde, boekverkoper op ’t Water, ‘’t derde Huys van den Dam’.
De verhalen van de zwarte huzaren uit 1758 heb ik hier niet bij de hand. Ze moeten berucht zijn geweest en ieder tot de verbeelding hebben gesproken, want waarom zou A. van der Kroe anders in de Boekzael der Geleerde Waerelt aankondigen dat ook hij een prent van hen op de markt brengt? In 1829 schreef ene Michiel Adriaan een roman met de titel Zwarte Huzaar. — RvV