Populair drukwerk

collectie-van-den-bergwoensdag 1 oktober 2014 – Populair drukwerk is nog steeds populair. Dat blijkt wel uit de Sterke verhalen van Jeroen Salman en de bijzonder aardige tentoonstelling hierover bij Bijzondere Collecties van de UvA. In november verschijnt een overzichtswerk van Peter Cuijpers, Van Reynaert de Vos tot Tijl Uilenspiegel. Op zoek naar een canon van volksboeken, 1600-1900, dat ook al ingaat op de populaire drukken in Nederland.

De thema-avond over Verzamelen & populair drukwerk, georganiseerd door Vrienden van de Bijzondere Collectie (UvA), hoort eveneens in dit rijtje thuis. Verzamelaars Nico Boerma en Arie van den Berg spreken met elkaar over het verzamelen en hun verzamelingen. Hun gesprek wordt geleid door Wim Brands, bekend van het VPRO-programma Brands met boeken.

Nico Boerma is voormalig docent klassieke talen, toerisme en geschiedenis uit Landsmeer. Hij is al vele decennia een gepassioneerd verzamelaar van volks- en kinderprenten en heeft dit jaar zo’n 4500 prenten geschonken aan Bijzondere Collecties (persbericht). Dichter Arie van den Berg was hem hierin reeds in 2009 voorgegaan; op den duur wil hij zijn hele collectie populaire drukken onderbrengen bij Bijzondere collecties (persbericht).

Na het gesprek is er gelegenheid om opmerkelijke stukken uit de collecties van beide verzamelaars te bezichtigen, op de Onderzoekzaal en in de tentoonstelling Sterke verhalen.

¶ De thema-avond Verzamelen & populair drukwerk vindt plaats op vrijdag 3 oktober (vanaf 19.30u inloop in Museumcafé). Toegang is gratis; svp wel aanmelden (hier).

Update: De lunchlezing van Jeroen Salman op 19 oktober in het Meermanno hoort ook in dit rijtje thuis: ‘Plakken, prikken, schrijven en knippen. Populair drukwerk dat gebruikt wil worden (1600-1900)’. Info hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.