Roslin, portrettist van de aristocratie

Dame au Voile 1768vrijdag 3 oktober 2014 – Op 5 april 1614 sloten Zweden en Nederland een verdrag, dat onder andere bepaalde dat de beide landen voortaan ambassadeurs met elkaar zouden uitwisselen. Nederland werd daarmee het eerste land waar Zweden een ambassade vestigde.

Nu wordt de 400 jaar durende vriendschap gevierd. Onder andere met de tentoonstelling over de reizende Zweedse portretschilder Alexander Roslin (1718-1793). Dertien topstukken uit de Roslin-collectie van het Nationaalmuseum in Stockholm en twee Roslins uit eigen bezit zijn binnenkort te zien in het Rijksmuseum Twenthe.

Roslin trok in de tweede helft van de 18e eeuw langs Europese vorstenhuizen om koningen, adellijke lieden en andere leden van de aristocratie in hun fraaiste kledij weer te geven. Zijn portretten tonen rijkdom, macht, aanzien en decadentie. Maar ook laten ze de laatste stuiptrekking zien van een klasse die spoedig, na de revolutie van 1789, haar macht en aanzien zou verliezen. Citaat persbericht:

Deze eerste Roslin-tentoonstelling in Nederland […] neemt de bezoekers mee in de wereld van de geportretteerden. Hun fascinerende, soms dramatische, intrigerende, prachtige historische en persoonlijke verhalen – inclusief intriges op politiek en moreel gebied – vormen de leidraad door de tentoonstelling.
De geportretteerden, hun luxueuze leefwereld en de ingrijpende gebeurtenissen om hen heen worden tot leven gebracht door voorwerpen uit hun entourage: kostuums, meubilair en porselein, maar ook brieven en prenten.

Eén van de portretten die te zien is, dateert van 1768. Afgebeeld is Marie-Suzanne Roslin (1734-1772), de echtgenote van Roslin. Zelf schilderde ze ook; miniaturen en pastels waren haar specialiteit. Het schilderij heet La Dame au Voile en werd door Denis Diderot omschreven als ‘très piquante’. — RvV

¶ De tentoonstelling Alexander Roslin (1718-1793). Portrettist van de aristocratie is te zien van 19 oktober 2014 t/m 12 april 2015 in het Rijksmuseum Twenthe. Info hier. Lees hier over alle activiteiten rond de manifestatie 400 jaar Zweden-Nederland.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.