Eerherstel joodse dodenakker

Zeeburg Walletwoensdag 8 oktober 2014 – Amsterdam herbergt de grootste Joodse begraafplaats van Nederland: Zeeburg. Een van oorsprong zompig terrein van wel 16 voetbalvelden groot, waar tussen 1714 en 1914 vrijwel dagelijks Asjkenazische Joden werden begraven.

In de 17e en eerste jaren van de 18e eeuw werden ze begraven op de Sefardische begraafplaats in Ouderkerk a/d Amstel. Ook Muiderberg kreeg een joodse begraafplaats maar de afstand maakte een begrafenis te duur voor de arme Asjkenazische Joden.

De joodse gemeente kocht daarom een stuk polderland bij de Zeeburgerdijk, tussen wat nu heet het Flevopark en de rand van de Indische buurt. Over deze 300 jaar oude dodenakker is zojuist Zeeburg. Geschiedenis van een joodse begraafplaats 1714-2014 verschenen. 

Het boek is opgedeeld in drie delen. Het historisch deel opent met het hoofdstuk ‘‘Een seeker woest brakje lands’. Zeeburg en de groei van de Asjkenazische gemeenschap in achttiende-eeuws Amsterdam’. Het thematische gedeelte gaat over de sociale geschiedenis van joods Amsterdam en over de rituele functie van Zeeburg.

In het prosopografische gedeelte staat onder meer portretten van joden die er hun laatste rustplaats vonden, onder wie Abraham Graanboom (±1680-1752), de zetter en kroniekschrijver Abraham Chaim Braatbaard (1699-1784) en de kuiper Zalman ben Mosje Prints (1745-1806). Uiteraard worden ook Asjkenazische joden uit latere eeuwen geportretteerd.

Het waren vaak de allerarmsten die naar Zeeburg werden gebracht. Een stenen zerk konden de nabestaanden zich zelden permitteren. Wel een houten zerk. Maar vele daarvan zijn weggerot of in oorlogstijden opgestookt. En doordat de waterhuishouding op het enorme terrein onder de maat was en men geen geld had voor het onderhoud, zakten ook de stenen zerken weg in de bodem. Onlangs is een deel van de dodenakker gerestaureerd.— RvV

¶ Bart Wallet, m.m.v. Liesbeth van Huit-Schimmel en Paul van Trigt, Zeeburg. Geschiedenis van een joodse begraafplaats 1714-2014. Uitgeverij Verloren. ISBN 9789087044688. Prijs: € 19 (220 blzz). Bekijk hier de website van de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.