De op één na beroemdste gevangene op Loevestein

PieterdlROmslagdonderdag 9 oktober 2014 – Nadat het vestingstadje Hulst in 1747 in handen was gevallen van de Fransen, werd luitenant-generaal Pieter de la Rocque door de krijgsraad ter dood veroordeeld. Hij was in dienst van het Staatse leger en had leiding gegeven aan de verdediging van de stad en het omringende Hulsterambacht.

De la Rocque werd verantwoordelijk gehouden voor de val van Hulst. Bovendien had hij tijdens de gevechten het dorpje Sint Jansteen zonder waarschuwing laten beschieten met gloeiende kogels, waardoor huizen en schuren in de as waren gelegd. Dit bleek achteraf zinloos te zijn geweest.

Over de legeraanvoerder Pieter de la Rocque verscheen zojuist een vuistdikke monografie, geschreven door Han Leune, emeritus prof sociologie (EUR) en gedreven vorser naar de geschiedenis van de Staatse forten aan de Schelde. Hij bracht op basis van archiefonderzoek en egodocumenten de levensloop van Pieter de la Rocque in kaart.

De gebeurtenissen in Hulst speelden zich af tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog. De Fransen rukten beangstigend snel op naar het noorden. In de Republiek werd met beschuldigende vinger gewezen naar de regenten, die alleen uit waren op eigen gewin en het staatsbelang uit het oog waren verloren. Oranje keerde dan ook terug.

Maar wat deed de kersverse stadhouder Willem IV? Hij legde zich niet neer bij het vonnis van de krijgsraad en besloot de samenstelling van de rechtbank te veranderen. Van enige scheiding der machten was toen nog geen sprake. De straf werd omgezet in levenslang op het slot Loevestein, waarmee een einde kwam aan de glanzende carrière van Pieter de la Rocque in het Staatse leger. — RvV

¶ J.M.G. Leune, Pieter de la Rocque (1679-1760) en de capitulatie van Hulst in 1747. Broek op Langedijk, Uitgeverij Gigaboek 2014. ISBN 97890 8548 3878. Prijs: € 24,95 (ex verzendkosten, 257 blzz, geïllustreerd, kleur). Bijlage 4 tot en met 16 zijn digitaal gepubliceerd (hier).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.