Rampspoedige reizen van een globetrotter

Jan Struysmaandag 13 oktober 2014 – Al eerder schreef Kees Boterbloem over zeilmaker en varensgezel Jan Struys, wiens Drie aanmerkelijke en seer rampspoedige Reysen door Italien, Griekenlandt, Lijflandt, Moscovien, Tartarijen, Meden, Persien, Oost-Indien, Japan, en verscheyden andere Gewesten (1676) een bestseller werd.

Boterbloem, in het dagelijkse leven hoogleraar aan de University of South Florida, onderzocht in zijn Fiction and Reality of Jan Struys (2008) in hoeverre Jan Struys zich aan de feiten hield. Aan veel 17e- en 18e-eeuwse reisverhalen ligt immers een fikse hoeveelheid fantasie ten grondslag.

Nu heeft hij de Rampspoedige Reysen hertaald en toegelicht. Blurb van de uitgever:

De varensgezel en zeilmaker Jan Struys reisde in 1668 naar Rusland om in dienst van de tsaar mee te werken aan de opbouw van een vloot. In plaats daarvan raakten hij en zijn Hollandse metgezellen op drift in een land dat werd geteisterd door oorlog en een opstand van kozakken.
Tijdens zijn tocht richting Perzië maakte hij heel wat mee: veldslagen, belegeringen, moorden, martelingen, schipbreuken en aardbevingen. Zelf werd hij onderweg tot slaaf gemaakt en vervolgens vrijgekocht, waarna hij in 1673 terugkeerde naar Amsterdam.

Het beschrijft het dagelijks leven in Rusland en Perzië in de 17e eeuw. Zo bevat het observaties over de omgang tussen man en vrouw, rituelen bij huwelijken en begrafenissen en de verhouding tussen de diverse geloofsgroepen. Het verslag van Jan Struys is diverse malen herdrukt en vertaald. Getuige de drukken uit de 18e eeuw smulde men ook toen van de verhalen over wat Jan Struys en zijn metgezellen was overkomen. — RvV

¶ Kees Boterbloem (ed.), Rampspoedige reizen door Rusland en Perzië in de zeventiende eeuw. Amsterdam, uitgeverij Panchaud. ISBN/EAN: 978-90-820779-3-3. Prijs: € 19,50 (incl. verzendkosten).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.