Wat voerde de pastoor in zijn schild?

Ons' Lieve Heer op Solder beerputdinsdag 21 oktober 2014 – Bij ingrijpende verbouwingen in de Amsterdamse binnenstad hebben archeologen altijd een feestje. Ook bij de verbouwing van de katholieke huiskerk Ons’ Lieve Heer op Solder op de Oudezijds Voorburgwal.

Daar troffen de gemeentelijke onderzoekers namelijk een gigantische beerput aan: 4 x 2,5 m en 2,6 m diep. Dit is bijna driemaal zo groot als de doorsnee exemplaren in Amsterdamse woonhuizen. Waarom hadden de bewoners van de huiskerk, de pastoor en enkele volgelingen, in de 18e eeuw zo’n grote afvalput nodig? En hoe komt het toch dat er zo ongelofelijk veel serviesgoed, drinkglazen, duizenden rookpijpen in werden aangetroffen? Bacchanalen? Losbandige toestanden?

Nader onderzoek leerde dat er niets mis was met de paapse rakkers, zoals Amsterdamse stadsarcheoloog Jerzy Gawronski de bewoners van de schuilkerk in een interview noemt. Er waren namelijk vier stortkokers aangesloten op de beerput. De vroegmoderne, ondergrondse klikobak werd vanuit verschillende ruimtes en meerdere huishoudens gebruikt. Achter de schuilkerk was bijvoorbeeld een momhuis, een herberg, die in de 18e eeuw eveneens zijn afval loosde op de bewuste beerput.

Dit verklaart de vele aardewerken kookpotten, borden, porseleinen koppen en kommen, drinkglazen, wijnflessen, rookgerei en etensresten in de vorm van dierlijk bot en zaden en pitten. Dit alles werd zorgvuldig op de gemeentelijke archeologiewerf los gepeuterd uit de 20 kubieke meter ‘grondsoep’ die uit de beerput voorzichtig omhoog was gebaggerd. Geen orgies dus in Ons’ Lieve Heer op Solder. Wel een bescheiden tentoonstelling van wat er tevoorschijn is gekomen. — RvV

Blik in de Beerput is vanaf 23 oktober te zien in Ons’ Lieve Heer op Solder, Amsterdam.
Hier vind je meer info over de beerput.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.