Herberg de Voetangel

Voetangelzaterdag 8 november 2014 – Op deze ingekleurde prent is de bekende pleisterplaats de Voetangel te zien, tegenwoordig in Ouder-Amstel. Weyerman was daar een regelmatige gast en woonde er in de jaren 1727-1728 vlakbij (voor insiders: in de hofstede Meer en Hoef). De prent is circa 1730 gestoken door de populaire maker van topografische prenten Abraham Rademaker en uitgegeven door Leon Schenk. 

De trekschuit op de voorgrond ligt in het riviertje de Bullewijk. Links zie je nog net de brug over de Waver, die later uitmondt in de Amstel. In deze in meerdere opzichten vochtige streek tussen Amsterdam en Abcoude, had Weyerman naar eigen zeggen last van malaria. Zo te zien hebben de figuurtjes op het terrein van de herberg daar weinig last van. Rechts op de prent staat een paard dat uit een trog eet.

De herbergier is natuurlijk binnen. Weyerman noemt hem in zijn Ontleeder der Gebreeken (8-11-1723) een ‘stuurs kaerel’ die staat te pronken ‘in den omtrek van een houte kot’. Ook de kelners zijn er niet bepaald vriendelijk, als we Weyerman mogen geloven. Ze zijn zelf gretige gebruikers van het troostrijke vocht dat er geschonken wordt.

Ook de gasten worden in de aflevering van de Ontleeder raak geschetst. Zo treedt er een kerel met een dikke pens binnen, die zwaarder hijgt dan een ‘dempig Paerd’ en er flink de grote jongen uithangt. Hij snoeft over zijn nieuwe woonstee in de vrijplaats Vianen, waar hij voorgoed zijn schuldeisers van zich af hoopt te schudden.

Binnen zit een ‘mooje lange Meid’ met haar ‘leelyk kort Vryertje’. Deze hoort het gesnoef van de bankroetier aan. ‘Sakr**!’, roept hij uit, ‘ik verlies alles wat ‘er op de weereld is’.
‘Uitgezondert de tanden van je Vryster’, reageert de bankroetier adrem. Op dat moment geeuwt het snolletje. De immer opmerkzame Weyerman merkt vervolgens fijntjes op ‘dat die roosemond met zo veel tanden versiert was, als die van een Ybot’. Geen idee hoe het gebit van een ijbot eruit ziet. Vermoedelijk een orthodontisch fietsenrek. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Herberg de Voetangel

  1. Jo Vromen schreef:

    Mooie plek en verhaal!!1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.