Bilderdijk Superstar!

Bilderdijklezingdinsdag 2 december 2014 – Met zijn opvallende en excentrieke imago – dat van de arme, melancholische, bijna-dode, maar goddelijk geïnspireerde dichter – groeide Willem Bilderdijk (1756-1831) uit tot een negentiende-eeuwse celebrity.

Rondom Bilderdijk zag men bovendien allerlei vroege vormen van fancultuur ontstaan. Zijn bewonderaars koesterden een haarpluk van De Grote Schrijver of verzamelden andersoortige relieken. Naar verluidt ging hij dankzij die verzamelwoede door zijn rabiate fans verplukt, nee, zelfs kaal het graf in.

Al tijdens zijn leven waren er Bilderdijkverzamelaars en Bilderdijkdwepers. Zij beschouwden hem als de Hollandse Homerus, de tweede Vondel en de vaderlandse Goethe. Bilderdijkfans zijn er nog steeds, de één fanatieker dan de ander. Het aardige van de tweejaarlijkse Bilderdijklezing dit keer, op 12 december aanstaande, is dat die nu eens niet over Bilderdijk zelf gaat, maar over de ware Bilderdijkfan. De Leidse celebrity-expert, Bilderdijkbewonderaar en Bilderdijkbiograaf Rick Honings zal proberen de drijfveren van de ware Bilderdijkfan te analyseren.

Bilderdijk kan zich verheugen op twee genootschappen die ter meerdere eer en glorie van hem zijn opgericht. Allereerst is er de Vereniging Het Bilderdijk Museum, met het gelijknamige tijdschrift Het Bilderdijk Museum. Misschien minder bekend maar beslist niet minder slapend, is de Stichting Bilderdijk Haarlem, die één maal in de twee jaar de harten voor Bilderdijk sneller doet kloppen.

Willem Bilderdijk woonde de laatste vier jaar van zijn leven in Haarlem. In navolging van Leiden, waar de Huizingalezing gehouden wordt, organiseert de Stichting Bilderdijk Haarlem sinds 2006 tweejaarlijks de Bilderdijklezing. Zoals het een ware fanclub betaamd, is dit een evenement vol rituelen. Zo brengt een hedendaags dichter altijd, na de lezing, een hommage aan de wonderlijke alleskunner Bilderdijk. Dit keer is de beurt aan dichter en tekenaar Wim Hofman. Na afloop zal er een krans worden gelegd op het graf van Bilderdijk.

’s Avonds is er het Bilderdijk Superstar Diner (kosten € 75), bereid door sterrenkok Stefan Blok, waar tussen de gangen door diverse tafelredenaars het diner luister bijzetten. Sprekers zijn niet alleen de dichter van dienst Wim Hofman en Rick Honings, maar ook Marita Mathijssen, Peter van Zonneveld en George Moormann. Tijdens het diner wordt ook de glossy WILLEM ten doop gehouden. Daarover morgen meer. — RvV

¶ De Bilderdijklezing is op 12 december, aanvang 16.30 uur, in de Grote of St. Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem. Entree: gratis. Graag reserveren via info@bilderdijk.org. Lees hier meer over het programma en over de wijze van betalen voor het Bilderdijk Superstar Diner.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.