WILLEM. Ceci n’est pas un glossy

Krullen van Dieuwertje, lokken van Wim en snorharen van Piet

WILLEMwoensdag 3 december 2014 – Welke Nederlandse schrijver kan zich verheugen in een eigen glossy? Juist ja. Willem Bilderdijk, de man die al tijdens zijn leven bewonderd en vereerd werd. Maar zelf was hij er aan het einde van zijn leven, in zijn Haarlemse jaren, niet meer zo blij mee.

Hij was het zat om als een orang-oetan, olifant of struisvogel te worden aangestaard. Massa’s haarlokken raakte hij kwijt aan zijn aanzwellende schare bewonderaars die een relikwie van Neerlands Grootste Dichter aan hun hart wensten te koesteren. Vrijwel kaal geplukt ging hij zijn graf in, als we de Haarlemse kunstenaar, voormalig stadsdichter en Bilderdijkfan George Moormann mogen geloven.

George Moormann is actief lid van de Stichting Bilderdijk Haarlem en de man achter de glossy WILLEM, die op 12 december ten doop zal worden gehouden. De WILLEM – met een demonstratieve punt achter de naam – is een glossy die blijkens de ondertitel (‘Ceci n’est pas un glossy’) geen glossy wil zijn maar die geheel past bij het beeld van Bilderdijk als BN’er. Daarover gaat de vijfde Bilderdijklezing, uitgesproken door Rick Honings, de Leidse Neerlandicus die de celebritycultus in de negentiende-eeuwse letteren bestudeert. Niet voor niets heeft hij zijn lezing de titel Bilderdijk Superstar genoemd. De tekst daarvan is tevens het openingsartikel van de WILLEM. Andere spraakmakende bijdragen:

Adriaan van Dis, Ode aan het rijm
George Moormann, God B
Wim Hofman, Acht overwegingen bij het graf van de dichter
Peggy Verzett, Evil hoekje
Janine Kaganski, Noir
Ruud Douma, Bilderdijk Ballade
Kerst met Willem
Willem Bilderdijk, Aan een ivoren kam
George Moormann, Haar voor hem
Sterrenkapsels
Cursus tulband
Willem Bilderdijk, De geroofde haarlok
H.P. Aschenbrenner, Verhaaltjes voor het slapen gaan
Hoofdgerecht: gefnuikte arend
Peggy Verzett, Dolhuys in Haarlem
Luuk Wilmering, Visiting Versailles
Piet Gerbrandy, Gevleugeld orgel.

Een hebbeding dus, deze glossy, die op het Bilderdijkplankje niet mag ontbreken. Om de belangstellenden te voorzien van de nodige keuzestress, komen er maar liefst twee edities op de markt. De ene editie (van 250 stuks) bevat een echte haarlok van Willem Bilderdijk, een evenechte haarlok van Dieuwertje Blok, van Wim Brands, Nico Dros, Carine Crutzen of bijvoorbeeld een snorhaar van Piet Gerbrandy. Als je pech hebt, heeft jouw WILLEM een leeg zakje. Daar mag je een lok van je eigen haardos in stoppen. Ook goed, te meer daar je ook zelf, als Bilderdijkbewonderaar, met een eigen haarlok een stapje dichter komt bij de sterrenstatus. — RvV

WILLEM. Ceci n’est pas un glossy. Prijs € 14,95. ISBN 978-90-74183-00-0. Uitgave van De Zingende Zaag Producties. Bekijk hier een filmpje over het Haarlemse kunstproject: kunstenaar George Moormann knipt ter ere van Bilderdijk 250 lokjes haar van hedendaagse celebs.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.