IJspret

Benjamin Patterson 1788zaterdag 13 december 2014 – Rusland kende al in de 17e eeuw een achtbaan. Dat was een steile ijshelling van ongeveer 25 meter hoog, die je eerst via een houten stellage moest beklimmen om daarna met een sleetje – aanvankelijk niet meer dan een blok ijs met daarin een zitplaats met wat stro – naar beneden te roetsjen. Vooral rond St. Petersburg was dit een favoriet winters tijdverdrijf: voor stad en dorp, voor jong en oud, voor arm en rijk, voor sleeërs en toeschouwers.

Er ging natuurlijk wel eens wat mis. Wanneer het sleetje eenmaal zijn snelheid had bereikt, kon het als een ongeleid projectiel met gemak uit de bocht vliegen. Daarom lag er aan het einde van de roetsjbaan zand, om de vaart ook weer te kunnen temperen. De baan was overigens bedekt met sneeuw die dagelijks met water werd besproeid. In combinatie met een hellingshoek van 50 graden kon men wel een snelheid van 80 km per uur bereiken.

Catharina de Grote was een grote fan van deze Russische ijsbergen (Montagnes Russes), waar ’s avonds mede dankzij de feeërieke verlichting een uitgelaten sfeer heerste. De aquarel hierboven, van de Zweedse schilder Benjamin Paterssen (1750-1810), laat zien hoe zij in haar slee in 1788 een bezoek brengt aan het grootstedelijk vermaak. Hier is de ijsberg feestelijk opgesierd met vlaggen en sparren, en een deftig ogende toegangspoort over de trap (verder lezen).

Naar verluidt heeft ze op haar eigen landgoederen verschillende ijshellingen laten bouwen. Ze had er duidelijk lol in. Ze had zelfs in haar zomerpaleis Oranienbaum (Lomonosov) een ijshelling zonder ijs laten bouwen, waar zij en haar hovelingen ’s zomers op karretjes vanaf konden roetsjen. De Fransen waren er jaloers op. In 1812 bouwden zij in Belleville hun eerste Montagne Russe, maar dan wel één met een stevige vangrail om te voorkomen dat de karretjes uit de bocht vlogen (spotprent). — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.