Scheef schaatsen

Six of the most approved methods of appearing ridicolous on icezaterdag 27 december 2014 – Op het ijs kun je je behoorlijk belachelijk maken. Dat is de boodschap van boven- en onderstaande prent: ‘Six of the most approved methods of appearing ridiculous on the ice’. Isaac Cruikshank heeft de prent gestoken naar het ontwerp van George Moutard Woodward. Diens Eccentric Excursions, or Literary & Pictorial sketches of Countenance, Character and Country, in different parts of England & South Wales (Londen 1797) staat vol met dit soort karikaturale afbeeldingen. 

Het is beslist de moeite waard om er even een kijkje in te nemen, al zul je dan wel Googles slordige scanpraktijken voor lief moeten nemen. Woodward was dik bevriend met Thomas Rowlandson, die net als Cruikshank prenten vervaardigde op basis van Woodwards tekeningen.

Six of the most approved methods of appearing ridicolous on ice kopieSchaatsen was niet alleen in Nederland populair. Ook in het 18e-eeuwse Londen, op de Serpentine River (Hyde Park), bonden heel wat enthousiastelingen de ijzers onder. De winters waren daar echter minder streng dan in Nederland, waardoor het rondjes rijden maar moeizaam leidde tot een nationale volkssport. Toch was het een Engelsman – kapitein Robert Jones – die als eerste een verhandeling schreef met instructies over het schoonrijden op de schaats: A Treatise on Skating (Londen 1772).

Ten tijde dat zijn boek verscheen, stond schoenschaatser – een noviteit, want schaatsen bond je doorgaans onder met leertjes, riempjes en linten – Bob Jones voor de rechter. Hij had een behoorlijke scheve schaats gereden omdat hij zijn handen niet van de 13 jaar oude Francis Henry Hay had kunnen afhouden (‘he unbuttoned my breeches again, and then his own’).

Bob Jones werd in hetzelfde jaar wegens sodomie ter dood veroordeeld, maar de straf werd omgezet in een gevangenisstraf. Een maand later kreeg hij min of meer gratie en werd hij voor goed verbannen. Hij zou in 1773 nog in Lyon zijn gesignaleerd, waar hij in sexualibus de grote jongen uithing met zijn knecht. Schoonschaatsen deed hij niet meer (bron). — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.