‘Ulefeltjens, hoe men die maekt’

Koken volgens een Gentse almanak

ulevellenmaandag 5 januari 2015 – Onlangs verscheen de tekst van een Gentse kookalmanak uit 1775 in herdruk in het tot op heden mij onbekende tijdschrift Van mensen en dingen. Tijdschrift voor volkscultuur in Vlaanderen. Het gaat om nr 3 van de twaalfde jaargang (2014).

De heruitgave en de tekstverzorging en commentaar zijn verzorgd door Daniel Lievois. Een heldere inhoudsopgave en een dito verklarende woordenlijst (aan het slot) helpen de lezer die snoeksoep, auerhaan of everskop wil opdienen. Ook aan de patisserie is gedacht: oliekoeken en pruimentaart. Hoe maak je eigenlijk ulevellen? De Kok-Almanach weet raad:

Men neemt wit brood-suyker, ko[o]kt die met een sterk aftreksel van klaproozen, en doet ér wat geraspte citroen-schellen by, men laet het zoo lang al roerende koken tot dat het styf begint te worden, dan doet men kleyne brokskens daer van op een schoon papier, en laet-ze droogen, zy smaeken zeer lecker, en zyn zeer goed voor de borst.

Een aankondiging in de Gazette van Gend leert dat Philippe Gimblet de uitgever was van de Kok-Almanach. Hij had zijn drukkerij en boekhandel ‘in den Vlaemschen Bybel’ op de Korenmarkt te Gent. De Kok-Almanach kostte 6 stuivers. – PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.