Nieuw werk van Weyerman?

woensdag 19 maart 2008 – De schrijfstijl van Weyerman heeft sommigen ertoe verleid boeken aan hem toe te schrijven die helemaal niet uit zijn koker kwamen.

Dat deed bijvoorbeeld de opsteller van de veilingcatalogus van het boekenbezit van de Leuvense theoloog en UB-bibliothecaris Jean-François vande Velde (Gent 1832).

Op p. 231 van deel 2 staat Aesopus in Europa genoemd, met de naam van Weyerman als auteur erbij (lot nr.7713). Het betreft de tweede druk van het tijdschrift onder deze naam, met veertig prenten van Romeyn de Hooghe.

Deze tweede druk dateert van (1737-1738) en is uitgegeven door de Hagenaar Frans Moselagen. Deze had in 1736, samen met Cornelis de Ruyt, in een stadsherberg zwaar zitten onderhandelen over de tarieven van Weyerman. Maar dat ging dus niet over Aesopus in Europa.

De eerste uitgave dateert van 1701-1702 en staat voor zover ik weet op naam van de doopsgezinde boekverkoper Sebastiaan Petzold, uit Amsterdam. De auteur is Romeyn de Hooghe zelf. Klik op de volgende link om een indruk te krijgen van een van de eerste politieke tijdschriften die Nederland gekend heeft. Tien van de veertig afleveringen ontbreken in dit exemplaar uit de Taylor Institution.

Iedere aflevering telt 8 pagina’s. Het formaat is 4o en op iedere openingspagina staat een prent van Romeyn. De teksten zijn altijd opgebouwd in dialoogvorm. De afleveringen zijn niet genummerd.